Dış ticarete “Koronavirüs” tehdidi

0
185

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından “DEİK ile Ticari Diplomasi Yolculuğu” paneli Gaziantep’te yapıldı. Panele Koronavirüs tehdidi damga vurdu. Konuşmacılar, virüs tehdidi nedeniyle dış ticarette yaşanan sorunlara dikkat çekti.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) ev sahipliğinde düzenlenen programın açılışında konuşan Vali Davut Gül, Gaziantep’in üreten bir şehir olduğunu vurgulayarak bölgesinde parmakla gösterildiğini söyledi.

Üretmenin çok zor olduğunu ancak pazarlamanın daha da zor olduğunu belirten Gül, Koronavirüs nedeniyle Irak ticaretinin merkezi olan Habur Sınır Kapısı’nın kapatılmasıyla ilgili açıklamada bulunarak “Problemleri biliyoruz ve ilgililere ilettik. İnşallah kısa süre içerisinde yüz yüze de görüşeceğiz. Dünya bir virüsle karşı karşıya. Her ülke bunun tedbirini alıyor. Ülkemiz de tedbirlerini alırken 82 milyonun güvenliğini göz önünde bulunduruyor. Güvenliği ihlal etmeden ticaret yapılabilir mi? Bunlarla ilgili alternatifleri, önerileri konuşuyoruz” İfadelerini kullandı.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, zor bir dönemden geçildiğini dile getirerek, “Bu coğrafyada güçlü olmak, her yönden üretmek, yüksek teknolojiye geçmek ve bunu diplomasiye dönüştürmek zorundayız. Bu şehir, gazi şehir, gastronomi şehri, son dönemlerde yaşanılanlar, 2 milyonluk gazi şehrin 500 binlik mülteciyi misafir etmesi ile Türkiye ne kadar büyüyorsa onun 3 katı büyüme gücüne ulaşması, ne kadar girişimci, cesaretli ve dirençli bir şehir olduğunu gösterdi” dedi.

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, Güneydoğu olarak ihracatın yüzde 35’ini Irak’a yaptıklarına dikkat çekti ve “Koronavirüs nedeniyle Irak sınırında geçişler kapanmış durumda. Irak, 2019 yılında ülkenin en önemli 6. ihracat pazarı. Erişimde yaşanan sorunlar ülke için ciddi sorunlar doğuracak. Bölgemiz de en çok sorun yaşayacakların başında geliyor 8,5 milyar dolar ihracatımızın 2,5 milyar dolarını Irak’a yapıyoruz. Güneydoğu olarak ihracatın yüzde 35’ini ise Irak’a yapıyoruz” dedi.
Olayların hızla değiştiği bir çağda ticari ilişkilerin de çok hızlı değiştiğini kaydederek, hıza ayak uydurabilmek için yeni yöntemler geliştirmek gerektiğini ifade eden Altunkaya, bu yöntemlerden birinin de ticari diplomasi olduğunu, sivillerin yürüttüğü diplomasinin, devlet yetkilileri arasındaki diplomatik ilişkiler kadar etkili sonuçlar verdiğini belirtti.

GAİB Koordinatör Başkanı Fikret Kileci de Türkiye’nin çok önemli bir coğrafyada bulunduğunu, tarih boyunca zorluklarla savaşılan bir bölgede yaşadıklarını söyledi. Gaziantep’in sınırında bir savaş yaşandığını ifade eden Kileci, yaşanan zorluklara rağmen yatırım yapmaya, ekonomiyi canlandırmaya, ihracatı artırmaya çalıştıklarını vurguladı.
Konuşmaların ardından DEİK Başkanı Nail Olpak moderatörlüğünde, Habertürk Köşe Yazarı Abdurrahman Yıldırım, Dünya Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar ve aynı zamanda TİM Sektör Kurulu Başkanı olan Mahsum Altunkaya’nın konuşmacı olarak yer aldığı panel bölümüne geçildi.
Panelde Gaziantep’in ve Türkiye’nin ticari yolculuğu üzerine değerlendirmeler yapılarak bilgi paylaşımında bulunuldu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz