Çip krizi elektrik sayaçlarını da karaborsaya düşürdü

0
532

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan, son dönemlerde vatandaşlardan abonelik işlemleri ve elektrik sayaçları konusunda şikayetlerin arttığını belirterek, sorunun Gaziantep’e has bir konu olmadığını, çip krizi nedeniyle elektronik sayaç temininde sıkıntı yaşandığını bildirdi.
Yaşanan çip krizi elektrik sayaçlarını da etkiledi. Evler için bulunamayan sayaçlar karaborsaya düştü. EMO Şube Başkanı İslim Arıkan, yaptığı açıklamada, çip krizi çözülene kadar elektrik sayaçlarının değişim sürecinin uzatılmasını önerdiklerini belirtti. Arıkan, şu görüşleri dile getirdi:
“Son aylarda inşaat süreci tamamlanmış ve iskan izni alınmış yeni binalara elektrik sayacı bağlanamadığı, bu nedenle abonelik işlemlerinin yapılamadığı yönünde gerek meslektaşlarımızdan, gerek vatandaşlardan şikayetler almaktayız.
Meslektaşlarımız, mühendislik hizmetlerini ve mevzuata uygun olarak tüm süreçleri tamamlamış olmasına rağmen, elektrik sayacı bulunamadığından, elektrik aboneliği için uzun süre beklemek zorunda kalmaktadırlar. Veya buldukları sayaçları da çok yüksek fiyata piyasadan temin etmektedirler. Sayaçların mülkiyetinin dağıtım firmasına geçişi sırasında da, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) birim fiyatları kullanıldığından abone ekonomik olarak da zarara uğramaktadır.
Sorun genel bir sorundur. Gaziantep İlimize özgü bir sorun değildir. Çip krizi nedeniyle elektronik sayaç temininde sorun yaşandığı yetkililerce ifade edilmektedir.
Bilindiği üzere; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yayınladığı Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliği gereği; elektrik, su ve gaz sayaçlarının periyodik muayenelerinin on yılda bir yaptırılması zorunludur. 10 yıllık mühür süresi dolan sayaçların kullanımına devam etmek için bu süre dolmadan önce Bakanlık yetki belgesine sahip ölçü ayar istasyonlarında sayacın test edilerek doğru ölçtüğünün belgelenmesi ve mühürünün yenilenmesi gereklidir. Genellikle 10 yılı tamamlanan sayaçlar değiştirilmektedir.
Bir taraftan yeni abonelikler için sayaç ihtiyacı bulunurken, diğer taraftan süresi dolan sayaçlar genellikle değiştirilmekte ve elektrik sayaç talepleri artmaktadır.
Vatandaş mağduriyetinin giderilmesi için, ilgili Bakanlıkların ve dağıtım şirketlerinin konuya gereken önemi vererek gerekli tedbirleri almasını, sayaç sorunu çözülünceye kadar, gerekirse 10 yıllık sayaç muayene, değişim süresinin uzatılmasını, varsa stok yapanların tespit edilerek, gerekli kanuni işlemlerin yapılmasını, sorunun bir an önce çözüme kavuşmasını bekliyoruz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz