Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, Araban’daki Karasu Çayı’nın tarım arazilerinin sulaması için kullanılamadığını belirterek TBMM’ye konuya ilişkin soru önergesi verdi.
Gaziantep’in Araban ilçesinin Güneydoğu bölgesinin tahıl ambarı olduğunu ifade eden CHP’li Meriç, “Araban ilçemiz aynı zamanda sarımsak diyarıdır. Coğrafi işaretle tescillenmiş, ‘Beyaz Altın’ dediğimiz iri dişli, vitamin ve mineral deposu sarımsak bu ovada yetişiyor. Ancak ne yazık ki her karışından bereket fışkıran bu topraklar kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya. Araban Ovası’ndan geçen Karasu Çayı, üzerinde doğal göletler olmadığı için doğrudan Fırat Nehri’ne akıyor, sulamada kullanılamıyor. Karasu Çayı Fırat’a akarken uygun projelerle Araban Ovası’nı sulasaydı çiftçimizin yüzü daha fazla gülecek, alınan verim katlanacaktı. Araban’ın tarımsal üretim potansiyelinin korunması ve çiftçilerimizin sulama maliyetlerinin azalması için yeni bir su yönetimi stratejisine ihtiyaç var. Karasu Çayı üzerinde göletlerin kurulması hem bölge tarımına ciddi katkı sağlayacak hem de tahıl ürünlerinde dışa bağımlılığımızı bir nebze olsun azaltacaktır. Yetkililerden talebimiz Karasu Çayı’nın sulamada kullanılması için projeler üretilip bir an önce faaliyete geçilmesidir.” diye konuştu.
Melih Meriç konuya ilişkin olarak Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya şu soruları yöneltti:
- 1. Araban Karasu Çayı üzerinde gölet kurulması ile ilgili yapılan/planlanan bir çalışma var mıdır, var ise detayları nelerdir?
- 2. Ardıl Barajı ile Araban Ovası’nda ne kadarlık alanda sulu tarım yapılmaktadır? Ardıl Barajı’nın beslemediği ne kadarlık alanında kuru tarım yapılmaktadır? Kuru tarım yapılan alanın ne kadarı kuraklık tehlikesi ile karşı karşıyadır?
- 3. Araban Ovası’nda yetişen kaliteli makarnalık sert buğdayı ve Coğrafi işaretli olan Sarımsağı korumak için bugüne kadar alınan tedbirler var mıdır, var ise detayları nedir?
- 4. Araban Ovası’nı kuraklıktan korumak için Sivil Toplum Örgütleri tarafından hazırlanan ve Bakanlığınıza sunulan projeler var mıdır? Var ise bu projeler nelerdir ve kaçı hayata geçmiştir?