CHP’li Kaplan, vahim iddiaları Sağlık Bakanı’na sordu

0
323

CHP Gaziantep Milletvekili, Eczacı İrfan Kaplan, miadı dolmuş ilaçların yeniden etiketlendirilerek vatandaşlara verilmesi ile ilgili TBMM’ye, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi vererek, basın ve kamuoyuna yansıyan iddiaları sordu.

MİADI GEÇMİŞ İLAÇLAR ÇOK TEHLİKELİ

Milletvekili, Eczacı İrfan Kaplan, basın ve kamuoyuna yansıyan vahim iddialar ile ilgili “Her hafta sağlık anlamında yeni bir skandala imza atılıyor. Miadı geçmiş ilaçlara yeni etiketler basılarak halk sağlığıyla oynuyorlar. Covid-19 ilaçlarının son kullanma tarihleri değiştiriliyor. Sağlığın ne denli önemli olduğunu pandemiyle daha da iyi anladığımız böyle bir zamanda, bu tehlikeli sağlık oyunları endişe verici ve kaygılandırıcı boyutta her gün önümüze çıkıyor. Beceremedikleri pandemi süreci yetmedi, şimdi de vatandaşlarımızı sağlıklarını kaybetmekle sınıyorlar” dedi.

COVİD-19, AKP İKTİDARIN BECERİKSİZ YÖNETİMİNDEN DAHA AZ TEHLİKELİ!

Milletvekili, açıklamasının devamında “Son kullanma tarihi geçmiş, etkinliği artık olmayan ilaçlar hastalara veriliyor. Sağlık Bakanlığı gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz diyor. Bu kadar korkunç bir sağlık krizi yönetimi başka hiçbir ülkede görülmemiştir. Covid-19, AKP İktidarının beceriksiz yönetiminden daha az tehlikeli hale geldi resmen. Doğru düzgün açıklama yapacaklarına bir de üstünü kapatmaya çalışıyorlar. Son kullanım tarihi geçen ilaçlar, son kullanım tarihinin değiştirilmesi gibi oldukça tehlikeli iddialar ile ilgili net ve somut bir şekilde cevap verilerek, kamuoyu ve vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi gerekliliği elzem olmuştur. İvedilikle bu korkunç iddialar Sağlık Bakanlığı’nca açığa kavuşturulmalı ve bu ihmalkarlığın sorumluları en ağır şekilde cezalandırılmalıdır” diye ifade etti.

MİLLETVEKİLİ ECZACI İRFAN KAPLAN’DAN BAKAN KOCA’YA SORULAR:

1- Bahse geçen iddialar ile ilgili Bakanlığınız, ilgili yerlere ne tür yaptırımlar uygulamıştır?

2- Mart 2020’den bu yana, bahse geçen vahim iddialar ile ilgili son kullanım tarihi geçmiş ilaçlar ile ilgili ne tür denetimler yapılmıştır?

3- Mart 2020’den bu yana son kullanım tarihi geçmiş, Bakanlığınızca imha edilen ilaç sayısı kaçtır?

4- Bahse geçen ilaçların kullanımı sağlıklı ise daha önce neden toplatılmıştır?

5- Bahse konu olan ilaçlara Bakanlığınızca “uygundur” raporu verilmiş midir? Verildi ise hangi kriterlere göre uygunluk raporu verilmiştir?

6- Covid-19 için kullanılan ilaçlardan, son kullanım tarihleri değiştirilen, isimleri ayrı ayrı belirtilmek üzere kaç ilaç toplatılmıştır?

7- Bakanlığınızca etken maddesi “favipiravir” olan ve alınan toplam ilaç sayısı kaçtır? Bu ilaçlara ödenen para miktarı ne kadardır?

8- Mart 2020’den bu yana ülkemizde kaç şirkete ilaç imhası için yetki verilmiştir? Bu şirketlerin isimleri ve faaliyet gösterdikleri bölgeler nelerdir?

9- Mart 2020’den bu yana midadı geçen ilaçları bildirmeyen ancak denetimlerde ortaya çıkan kaç eczane vardır? Bu eczanelere ne tür cezai yaptırımlar uygulanmıştır? Kesilen toplam ceza miktarı ne kadardır?

10- Basına ve kamuoyuna yansıyan bu iddiaların tekrarlanması ve halk sağlığının tehlikeye sokulmaması için Bakanlığınızca ne tür önlemler almayı planlamaktasınız?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz