Tarım ve Orman Bakanlığı, Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı köpekleri tehlike arz eden hayvanlar listesine dahil edildiğini açıklamıştı. Tehlike arz eden bu köpek ırkların kısırlaştırılması, aşılarının yapılması, mikroçip ve kontrol işlemlerinin tamamlanmasının ardından il veya ilçe tarım ve orman müdürlüklerince kayıt altına alınacak.
Gaziantep İl Hayvan Koruma Kurulu toplantısı gerçekleştirildi. Gaziantep Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Mustafa Gözel’in sunumuyla başlayan toplantı, ilgili kurum temsilcilerinin yaptıkları çalışmalar hakkında kurul üyelerini bilgilendirmeleriyle devam etti.
Sokak köpeklerinin durumunun konuşulduğu ve kurumlar arası koordinasyonun değerlendirildiği toplantıda, tehlike arz eden hayvanlar ile ilgili yapılacak çalışmalar da görüşüldü.
Gaziantep’te köpek saldırısının ardından küçük bir kızın yaralanması ile ilgili üzüntülerin dile getirildiği toplantıda şu bilgilere yer verildi:
“5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 14. Maddesinin (I) bendi kapsamında, Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı köpekler tehlike arz eden hayvanlar olarak belirlenmiş olup, tehlike arz eden hayvanlar ile ilgili genelge, 7 Aralık 2021 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Hayvan sahiplerince genelge yürürlüğe girdiği tarihte sahiplerinin elinde bulundurulan söz konusu hayvanların kısırlaştırılarak 14 Ocak 2022 tarihine kadar PETVET sistemine kaydettirilmek üzere İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurulması gerekiyor. Ayrıca, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 14. Maddesinin (I) bendine konu tehlike arz eden hayvanlarla ilgili olarak aynı kanunun geçici 3. maddesinde ‘Kısırlaştırılan ve kayıt altına alınan bu hayvanlar kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız olarak dolaştırılamaz, halkın yoğun olarak bulunduğu yerler ile çocuk oyun alanları ve parklarına sokulamaz. Ağızlık ve tasma takma zorunluluğu ile halkın yoğun olarak bulunduğu yerlere ve çocuk oyun alanları ve parklarına girme yasağı maddenin yürürlüğe girmesiyle birlikte uygulanmaya başlanır. Bu fıkra hükümlerine aykırı hareket edenlere, 11 bin Türk lirası idarî para cezası verilir. Bu fıkrada belirtilen yasaklara aykırılığın tekrarı halinde, idarî para cezası verilir ve hayvanlara el konulur ve hayvan konulabileceği bakımevi bulunan en yakın belediye tarafından hayvan bakımevine götürülür. Bu madde kapsamında hayvan sahibi olanlar, hayvanlarını en yakın bakımevine bırakabilirler. Bu hayvanların sokağa terki halinde 30 bin Türk lirası idarî para cezası verilir. Yerel yönetimler tarafından kurulan hayvan bakımevleri, bu madde uyarınca teslim edilen hayvanları kabul etmek zorundadır. Bu kanun uyarınca çıkarılacak yönetmelikler, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde yürürlüğe konulur’ hükmü yer almaktadır. Bu kapsamda söz konusu hayvanlar için ağızlık ve tasma takma zorunluluğu ile halkın yoğun olarak bulunduğu yerlere ve çocuk oyun alanları ve parklarına girme yasağı başlamıştır, yasağa uymayanlar hakkında gerekli yasal işlemler yapılacaktır.”
Kurulda, son zamanlarda tartışma konusu olan köpek toplanmasına da değinilerek, sokakta yaşayan köpeklerin tedavi ve kısırlaştırma yapıldıktan sonra alındıkları yerlere bırakıldığı bildirildi.