Çeliktürk, “Bu işi iyice tartışmalıyız”

0
203

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, Millet Bahçesi Revizyon İmar Planının yeniden gözden geçirilmesini ve planın şehirde kapsamlıca bilimsel olarak tartışılmasını istedi.

25 yıl önce yapılan Valilik binasının yıkılması için geçerli ve sağlam gerekçelerin olması gerektiğini belirten Çeliktürk, Millet bahçesi imar planın mevcut haliyle Gaziantep’in üstesinden kalkamayacağı trafik sıkışıklığına da yol açacağını söyledi. Yıkılan Kamil Ocak Stadyumu, Demokrasi Meydanı ve Valilik binasının bulunduğu alanı kapsayan Millet Bahçesi Revizyon İmar Planı ile ilgili tartışmalar devam ederken, İMO Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, planın mevcut haliyle uygulamaya konulmasının Şehrimizde geri dönülemez sıkıntılara sebep olacağından yapılması istenen imar planı değişikliklerine karşı olduklarını açıkladı.
120 MİLYON TL’DEN AŞAĞIYA MAL EDİLEMEZ
Valilik binasının 25 yıl önce yapıldığını hatırlatan İMO Şube Başkanı Çeliktürk, “Valilik binası ekonomik ömrünü tamamlamamış bir bina. İnşaat alanının yaklaşık 60 bin metrekare olduğuna dikkat çeken Çeliktürk. Şu anda böyle bir binayı yapmaya kalksanız, 120 milyon TL’den eksiğe mal edemezsiniz. Bir kamu binasının yıkılması için gerekçesinin sağlam bir sebep olması gerekir. Bir bina haklı gerekçeler olmadan yıkılmamalı” dedi.
DEVLET KAYNAKLARI DOĞRU KULLANILMALI
Valilik Binası için performans analizinin yapıldığını ve bu gerekçe ile yıkılmak istendiğini de kaydeden Başkan Gökhan Çeliktürk, şöyle devam etti: “Performans analizinin yapılması tek başına bir gerekçe değildir.1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe giren yeni deprem yönetmeliğine göre, mevcuttaki tüm kamu ve özel binalar performans analiz değerlerimi sağlayamaz. Performans analizinden sonra valilik binasının güçlendirme projesinin yapılması ve sonuçlarının irdelenmesi gerekir. Eğer güçlendirme projesi maliyeti bina maliyetinin yüzde 40’ının üzerinde ise yıkım için geçerli bir sebep sayılabilir. Bu yapılmadan yapılacak herhangi bir yıkım bu kararı verecek kamu görevlilerine ileriki yıllarda maddi ve manevi sıkıntı yaratır. Devlet kaynaklarını yanlış kullanmaktan gerekçeli karar olmadan yıkılacak kamu binası sebebiyle kamu görevlilerimiz yargılanabilir. Öncelikle bu binanın güçlendirme projesi yapılmalı. Eğer güçlendirme projesinin maliyeti binanın toplam maliyeti olan 120 milyon liranın yüzde 40’ından fazla mı, eksik mi ona bakılmalı. Yani güçlendirme projesinin maliyeti yüzde 40’lık kısım olan 48 milyon liranın altındaysa bina yıkılmamalı, güçlendirilmeli.”
Çeliktürk, Millet Bahçesi İmar Planı değişikliğinin kent içi ulaşım açısından da Gaziantep’in üstesinden kalkamayacağı sorunlar doğuracağına dikkat çekti. Gaziantep’in merkezinde yapılması planlanan imar değişikliğinin ulaşım açısından da yeniden gözden geçirilmesini isteyen Başkan Çeliktürk, şöyle devam etti: “Millet Bahçesi İmar Plan değişikliği hazırlanırken, kent içi ulaşım sorunlarının dikkate alınmadığı görülüyor. Plan mevcut haliyle yürürlüğe konulursa Gaziantep’in kent içi ulaşım açısından altından kalkamayacağı trafik sıkışıklığına sebep olur ve Ulaşım Master Planı ile uyumsuzluk içerisindedir. Valilik binası önündeki ana caddenin iptal edilip, Millet Bahçesi etrafından trafiği yönlendirmek şehir merkezine gidecek vatandaşlarımız için çok sıkıntılı bir durum olacağından planın ulaşım açısından tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir. Yeni yapılması planlanan ve Şehrimizin simgesi olacak camimizin İpekyolu üzerinde bulunan Zeugma Müzesinin yanındaki kentsel dönüşüm alanına yapılması hem caminin ulaşılabilirliği hem de şehrimize gelen turistlerin müzenin yanında simgesel camimize ziyaretleri şehir merkezindeki oluşacak trafik yoğunluğunu azaltacaktır. Bu sebeplerden dolayı Millet Bahçesi İmar Planı değişikliğinin yeniden gözden geçirilmesi her açıdan şehrimizin menfaatinedir.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz