Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediyesi tarafından yerli bir yazılımla hayata geçirilen “Güvenli Park” tanıtım toplantısına katıldı. Gül, burada yaptığı konuşmada heyecan verici bir çalışmaya imza atıldığını belirterek Gaziantep’in ‘Güvenli Park’ uygulaması ile bir adım daha öne geçtiğini kaydetti.
Türkiye’de bir ilk niteliği taşıyan yerli ve milli “Güvenli Park” projesinin tanıtımı için Hasan Celal Güzel Millet Bahçesi’nde düzenlenen basın lansmanında katılımcılara hitap eden Gül, Güvenli Park projesinin il genelindeki bütün parklarda olması gerektiğini söyleyerek, “İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun talimatları ile bütün parklarımızda aslında kamera sistemi olması lazım. Ama bu kamera sistemleri klasik anlamda suçluyu bulan bunu kaydeden kameralardı. Fakat Gaziantep bunu bir adım daha ileriye götürdü. Parklarda bulunan güvenlik kameralarının ötesinde herhangi bir tehdit durumunda alarma geçen ve uyarı veren kameralarla koruyucu ve önleyici bir işlevle örnek bir güvenlik sistemi oluşturdu. Bu güvenlik sisteminin suça karşı bir caydırıcılığı var. Anneler, çocuklar, dezavantajlı gruplar bir yere giderken hangi saatte olursa olsun içi rahat olsun ister. İnşallah bu örnek diğer parklara da aynı şekilde yapılmış olur. Bundan yararlanarak Emniyetimiz, Jandarmamız, diğer kamusal alanların altyapısını da geliştirmiş oluruz. Bu bizi de heyecanlandıran bir çalışma. Emeği geçenlere teşekkür ediyor, şehrimiz için hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
ŞAHİN: GÜVENLİ ŞEHİR GAZİANTEP İÇİN TEKNOLOJİYİ KULLANIYORUZ
Lansmanda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, artık yeni bir dünya kurulduğuna işaret ederek, “Yeni dünyada ‘Akıllı Şehirler’ en önemli başlık. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde yaklaşık 1 buçuk yıl önce önemli bir sempozyum yapmıştık. O sırada şehrin nasıl akıllı olunacağına dair bana bir soru yöneltilmişti. Ben de ‘şehrin sorunlarını çözmek için teknoloji kullanılıyorsa şehir akıllıdır’ cevabını vermiştim. Pandemi sürecinde de Evde Hayat Var sloganının içini doldurmak amacıyla kurumsal kapasitemizi güçlendirdik. Şehirdeki gençlerimize yazılım ve donanım hakkında deneyim kazandırmak için Bilişim AŞ.’yi kuruyoruz. Yapay zekalı yüz tanıma sistemine sahip kameralar ve yazılımın donanımın yer aldığı koordinasyon merkezimiz aracılığıyla Güvenli Park sistemimizi oluşturduk. Bir annenin parkta otururken kendini ve ailesini güvende hissetmesi gerekiyor. Güvenli Park, hem yerli hem de milli bir proje. Güvenliğimizi tesis etme konusunda çok önemli bir görevi var. Güvenli şehir Gaziantep için teknolojiyi kullanıyoruz” diye konuştu.
Gaziantep İl Jandarma Komutanı Albay Hüseyin Bekmez, tamamen milli bir yazılıma sahip olan bu projede yer almaktan gurur duyduğunu ve kendisinin de hayali olduğunu ifade ederek, “güvenlik hizmetini en etkili şekilde yerine getirmek için teknolojik imkanlardan istifade etmek gerekiyor” şeklinde konuştu.
Gaziantep İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek ise yıllar önce belediyeler ve kent güvenli temalı bir sempozyumda konuşmacı olduğunu hatırlatarak, sempozyumda uluslararası kaynaklardan faydalanarak parkların güvenliği için bir çalışma yaptığını aktardı. Zeybek, şu anki projenin ise Avrupa’da görülen örneklerin üstünde olduğunu dile getirdi.
SEZER CİHAN GÜVENLİ PARK’I ANLATTI
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sezer Cihan, “Güvenli Park” sistemini katılımcılara anlattı. Cihan, park giriş ve çıkışlarında yapay zeka altyapısına sahip kameraların olduğuna dikkati çekerek, parka her giriş yapan vatandaşın yüzü, tanımlanarak Güvenli Park Koordinasyon Merkezi’ne ulaştırılıyor. Ardından olası bir kayıp çocuk vakasında yapay zekalı kameraya tanımlanan yüz sayesinde çocuğun yeri tespit ediliyor” dedi.
Sistemin işleyişine açıklık kazandırmak için silah, kavga ve çocuk bayılması gibi olayların senaryolarının uygulamalı olarak gösterilmesinin ardından sunumuna devam eden Cihan, parklarda uygulamaya konulacak kamera sisteminin diğer işlevlerinden de bahsetti. Cihan, “Bir çocuğun parkta düşmesi sonrası 15 saniye hareketsiz kalması halinde yapay zekalı kameraların merkeze uyarı gönderdiğini belirtti. Cihan sözlerine şöyle devam etti: “Kameraların parkta 4-5 kişinin normalden daha hareketli bir vaziyette olduğunu tanımladığında sistem bu durumu olağanüstü bir durum olarak algılıyor. Akabinde de güvenlik merkezine uyarı geçiyor. Hatta silah doğrultulması halinde bu tehdit fark edilip sisteme uyarı geçiliyor. Sorumluluk alanına göre de jandarma ve emniyet güçlerine bilgi veriliyor. Yapay zekalı kameralar, park alanlarının bulunduğu giriş ve çıkışların yanı sıra bölgedeki kavşak noktalarında da bulunuyor. Yapay zekalı kameralar her türlü tanımlamaya açık. Siz neyi verirseniz onu neticesini alıyorsunuz.
Lansmanın sonunda Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek ve Gaziantep İl Jandarma Komutanı Albay Hüseyin Bekmez, Güvenli Park’a ilişkin protokol imzaladı.
“Güvenli Park” projesi ile yaşanabilecek çocuk kaybolmaları başta olmak üzere hırsızlık ve acil sağlık gibi durumlarda parklarda bulunan acil durum butonlarına basılarak izleme merkezi ile sesli görüşme sağlanacak. Bunun yanı sıra sistemi sayesinde bölge giriş/çıkış ihlali, sabotaj ihlali, sınır ihlali, davranış analizi, insan algılama, kişi sayma, kayıp nesne analizi, unutulan nesne analizi, kalabalık ve kargaşa analizi gibi birçok yapay zeka çözümlemesiyle oluşan alarmlar takip edilecek, tek bir merkez üzerinden gelişen olaylara, tıpkı bir güvenlik personeli gibi sesli ve canlı müdahale edilebilecek. Gerekli görülmesi durumunda ise kolluk kuvvetlerine bilgi verilecek.