Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili yönetmeliğin hazır olduğunu ve tüm eğitim paydaşlarının görüşlerine açtıklarını söyledi.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Gaziantep’e geldi. Gaziantep Valiliğini ziyaret eden Özer, burada İl Eğitim Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. Toplantı öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Özer, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun Resmi Gazete’de yayımlandığını belirterek, kanun ile ilgili tüm yönetmeliğin hazır olduğunu ve tüm eğitim paydaşlarının görüşlerine açtıklarını söyledi. Bakan Özer, Milli Eğitim Bakanlığı yönünden tarihi bir gün olduğunu ve 60 yıllık özlem olan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun 7354 sayılı kanunla ilk defa yasalaşıp yürürlüğe girdiğini kaydetti.
‘UYGULAMAYA BAŞLAYACAĞIZ’
Bakan Özer, 15 Mart tarihine kadar tüm STK’lardan, öğretmenlerden, eğitimcilerden gelen görüşlere göre Öğretmenlik Meslek Kanunu yönetmeliğine son şeklini vereceklerini ve uygulamaya başlayacaklarını belirterek, şöyle konuştu:
”Milli Eğitim Bakanlığı yönünden dün çok tarihi bir gündü. 60 yıllık özlem olan Öğretmenlik Meslek Kanunu 7354 sayılı kanunla ilk defa yasalaşmış ve yürürlüğe girmiş oldu. Desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanımıza en içten şükranlarımı sunuyorum. Öğretmenlik Meslek Kanunu uygulaması ile ilgili yönetmeliği de hazırladık ve tüm eğitim paydaşlarımızın görüşüne açtık. 15 Mart tarihine kadar tüm STK’lardan, öğretmenlerden, eğitimcilerden gelen görüşlere göre Öğretmenlik Meslek Kanunu yönetmeliğine son şeklini vereceğiz ve uygulamaya başlayacağız. Bu kararın tüm eğitim camiamıza hayırlı olmasını diliyorum. Tüm arkadaşlarımızla sahadayız. Geçen hafta İstanbul, sonrasında Konya, sonra Ordu iline gittik. Sahada sorunları görmek o sorunları çözmek ve eğitim kalitesini arttırmak için tüm ekip arkadaşlarımızla gece gündüz demeden çalışmaya devam ediyoruz. Bugün de Gaziantep’teyiz. Gaziantep’teki eğitimin seviyesini çok daha yukarılara çıkartmak için bir toplantı yapacağız. Son dönemlerde Gaziantep’ten çok güzel haberler alıyoruz. Eğitimin tüm kademeleri ile ilgili burada birlik ve beraberlik var.”
‘SALGIN NEDENİYLE KAPALI OKUL KALMADI, DEVAM ZORUNLULUĞU YOK’
Milli Eğitim Bakanı Özer, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun önerdiği kriterleri yerine getirerek bu dönemi de yüz yüze eğitim olarak nihayetlendireceklerini belirtti. Bakan Özer, kronik hastalığı olan ve bunu sağlık belgesi ile belgelendiren öğrencileri ve her kademede özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin bu dönem devam zorunluluğundan muaf tutacaklarını da kaydederek, “Sağlık Bakanlığımızın ve Sağlık Bilim Kurulunun önermiş olduğu kriterleri yerine getirerek bu dönemi de yüz yüze eğitim olarak nihayetlendireceğiz. Bugün itibarıyla Covid salgını ya da teması dolayısıyla tüm sınıfları kapalı olan hiçbir okulumuz bulunmamaktadır. Okullarımız her türlü tedbiri alarak bu süreçten de başarılı bir şekilde çıkacaktır. Kronik rahatsızlığı olan ve her kademede özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerimizin salgın nedeniyle okullara erişimi ile ilgili sıkıntıları olduğu yönünde şikayetler geldi. Dolayısıyla kronik hastalığı olan ve bunu sağlık belgesi ile belgelendiren öğrencilerimizi ve her kademede özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerimizi bu dönem devam zorunluluğundan muaf tutacağız. Devam mecburiyetleri olmayacak” diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanı Özer, Gaziantep’te eğitim ile ilgili bütünlük olduğunu, belediyenin arsa temini ve okulların ihtiyaçlarını karşıladığını ifade etti, eski Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e de sorunların çözümü konusunda istişarelerinden dolayı teşekkür etti. Özer, kentte eğitim ile ilgili yatırımların süreceğini de sözlerine ekledi.
‘EN BÜYÜK PROBLEMİMİZ ARSA SORUNU’
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Gaziantep Valiliği’nde katıldığı İl Eğitim Değerlendirme Toplantısı’nın ardından açıklama yaptı.
Kentte eğitim ile ilgili en büyük problemin arsa sorunu olduğunu ve çözüm için ciddi çalışmaların yapıldığını belirten Bakan Özer “Gaziantep’in gerçekten eğitim tarihindeki geçmişine bakıldığı zaman, müthiş bir kapasite artışına gidildiğini görüyoruz. Aynı zamanda Gaziantep’teki eğitim ile ilgili sorunların çözümünde Milli Eğitim Bakanlığı’nın müthiş bir irade ortaya koyduğu görülüyor. Gaziantep’te bu çerçevedeki en önemli problemimiz; arsa sorunu. Hakikaten eğitim yapılacak arsaların oluşturulmasıyla ilgili ciddi bir sıkıntı yaşanıyor. Sağ olsun valim, milletvekillerim, belediye başkanlarım el ele vererek Gaziantep’teki arsa sorunlarıyla ilgili çözüme yönelik çok ciddi adımlar atıyorlar. İnşallah, bu kamulaştırma ile ilgili belirlemiş oldukları yeni arsa üretimleri çerçevesinde ilave yatırımlarla, Gaziantep’in eğitimle ilgili altyapı sorununu adım adım çözmüş olacağız” diye konuştu. Bakan Özer, kentteki okulların doğal gaz dönüşümlerinin de nisan ayında tamamlanacağını dile getirdi. Özer, kentte etkili olan yoğun kar yağışı sonrası okulların çatılarında oluşan deformasyonlar ile ilgili 50 milyon liralık kaynak aktaracaklarını ifade etti.
‘3 BİN ANAOKULUNDAN 138’İNİ GAZİANTEP’E KAZANDIRACAĞIZ’
Türkiye genelinde 3 bin yeni anaokulu ve 40 bin de yeni ana sınıfını yılı sonu itibarıyla hizmete açacaklarını belirten Bakan Özer, şunları kaydetti: “Yatırımlardan en önemlisi, Gaziantep’e 2022 yılında 138 yeni anaokulu yapacağız. Bildiğiniz gibi 2021 yılında ağırlık vereceğimiz en önemli konulardan bir tanesi de okul öncesi eğitime erişim kapasitesini arttırmak olduğundan bahsetmiştik. Bu çerçevede başta İstanbul olmak üzere tüm illerimizde hızlı şekilde yatırım yapmak, özellikle 3-5 yaş aralığındaki öğrencilerimizin okul öncesi eğitime erişimlerini arttırmakla ilgili çok ciddi çalışma yaptık. Bu kapsamda 3 bin yeni anaokulu ve 40 bin de yeni ana sınıfını 2022 yılı sonu itibarıyla hizmete alacağız. Bu 3 bin anaokulundan 138 tanesini Gaziantep’e kazandıracağız.”