Aksaçlılar, Gaziantep’te okçuluğun pirinin türbesini ziyaret etti

0
12

Şahinbey Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Aksaçlılar Açık Hava Puta Federasyon Kupası Okçuluk Yarışması için Gaziantep’e gelen yarışmacılar, ata sporu okçuluğun piri olarak bilinen Sa’d Bin Ebu Vakkas’ın türbesini ziyaret ederek dua etti.
Türkiye’nin farklı illerinden gelen okçular, Gaziantep’in Araban ilçesine bağlı Ziyaret Mahallesi’nde bulunan türbede manevi bir atmosfer yaşadı. Ziyaret, hem sporcuların ecdada saygı duruşu hem de okçuluk geleneğinin tarihsel köklerini anma fırsatı oldu.

YARIŞMA İÇİN GELEN OKÇULAR TÜRBEDE BULUŞTU
Aksaçlılar Açık Hava Puta Federasyon Kupası, 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinlikleri kapsamında Şahinbey Belediyesi, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Geleneksel Türk Okçuluğu Federasyonu iş birliğinde düzenlendi.
Yarışmaya Türkiye’nin dört bir yanından 50 yaş üstü 87 lisanslı sporcu katıldı. Yarışmanın ardından okçular, İslam’ın ilk okçularından ve Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) cennetle müjdelediği on sahabeden biri olan Sa’d Bin Ebu Vakkas Hazretleri’nin makamını ziyaret etti.
Türbe, Araban Ovası’na hakim bir tepe üzerinde yer alıyor ve yöre halkı tarafından sıkça ziyaret edilen kutsal bir mekan olarak biliniyor.
SA’D BİN EBU VAKKAS HAZRETLERİ KİMDİR?
Sa’d Bin Ebu Vakkas (r.a.), Ashab-ı Kiram’ın büyüklerinden biri olarak İslam tarihinde önemli bir yere sahip. Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) duasına mazhar olmuş bir kumandan olan Sa’d, Bedir, Uhud ve Hendek gibi gazvelere katılmış, Hz. Ömer döneminde İran ve Irak’ın fethinde başkomutanlık yapmıştır. Gaziantep’in Araban ilçesindeki türbe, onun makamı olarak kabul ediliyor. Tarihi kaynaklara göre, Sa’d burada Bizans ordularıyla savaşmış ve zafer kazanmış. Türbe, 1998’de restore edilmiş olup, mescit, misafirhane ve kurban kesim yeriyle birlikte ziyaretçilere hizmet veriyor. Halk arasında Seydi Vakkas Hazretleri olarak anılan zatın türbesi, okçuluk geleneğinin sembolü olarak sporcular için manevi bir öneme sahip.

ZİYARETE PROTOL ÜYELERİ DE KATILDI
Ziyarete Şahinbey Belediye Başkan Vekili Cuma Güzel, Geleneksel Türk Okçuluğu Federasyonu Başkanı Cengiz Toksöz, Gençlik ve Spor İl Müdürü Numan Nafiz Şahin ile çok sayıda okçu katıldı.
Cuma Güzel, Şahinbey Belediyesi’nin geleneksel sporlara verdiği desteği vurgulayarak, “Bu tür etkinlikler, sporu manevi değerlerle buluşturuyor. Okçularımızın ecdada saygısı, geleneğimizin ne kadar köklü olduğunu gösteriyor” dedi. Federasyon Başkanı Cengiz Toksöz ise, “Sa’d Bin Ebu Vakkas Hazretleri, okçuluğun piridir. Ziyaretimiz, sporumuzun ruhunu pekiştirdi. Federasyon olarak 5 yılda 1.000 kulüp ve 30 binden fazla lisanslı sporcuya ulaştık, bu gelenek yaşayacak” ifadelerini kullandı.
İl Müdürü Numan Nafiz Şahin de, “Gaziantep’te ata sporlarını destekliyoruz. Bu ziyaret, gençlerimize kültürel mirasımızı aktarmanın bir yolu” diye konuştu.
OKÇULAR DUA ETTİ, GELENEĞİ SÜRDÜRME SÖZÜ VERDİ
Okçular, türbede dua ederek hem manevi bir atmosfer yaşadı hem de okçuluk geleneğinin tarihsel köklerine bağlılıklarını ortaya koydu. Ziyaretin ardından Aksaçlı okçular, Sa’d Bin Ebu Vakkas’ın İslam tarihindeki önemini vurgulayarak, “Bu ziyaret, sporumuzu manevi bir boyuta taşıdı. Okçuluk kültürünü gelecek nesillere aktarmak için çalışacağız” dedi.
GAZİANTEP’TE GELENEKSEL SPORLAR YAYGINLAŞIYOR
Gaziantep, Şahinbey Belediyesi’nin Geleneksel Sporlar Merkezi gibi tesislerle ata sporlarını canlandırmada öncü rol oynuyor.
Merkez, 80 dönüm alanda binicilik, atlı okçuluk, yağlı güreş ve aba güreşi gibi branşlara ev sahipliği yapıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz