Akaryakıt sektörü 2020’den umutlu

0
326

Gaziantep Akaryakıt Bayileri Derneği (GABDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Necmi Alpay, akaryakıt sektöründe yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Alpay, 2019 yılı biterken yaşanan ekonomik durgunluğa bağlı olarak sektörün yüzde 5 tüketim daralmasıyla karşı karşıya kaldığını, ancak 2020 yılında yapılacak düzenlemelerle sektörün içinde bulunduğu birçok sorunun aşılabileceğini söyledi.

Necmi Aypay, yaptığı yazılı açıklamada, Akaryakıt Sektörünün 2018 gibi 2019 yılını da yüzde 12 oranında fiyat artışı ile tamamlayacağını, artış oranının bu seviyede kalmasın ana nedeninin ise 2018 yılında çıkarılan ve halen uygulaması devam etmekte olan artışların ÖTV’den karşılanmasını içeren kararname olduğuna vurgu yaptı. Açıklamasında, 2019 yılı biterken yaşanan ekonomik durgunluğa bağlı olarak sektörün yüzde 5 tüketim daralmasıyla karşı karşıya kaldığını da dile getiren Alpay, “Akaryakıt sektörü ekonomik durgunluğa bağlı olarak 2019 yılı biterken yüzde 5 oranında tüketim daralmasıyla karşı karşıya kalmıştır. Ancak sektör temsilcileri olarak 2020 yılından umutluyuz. Yapılacak yeni düzenlemelerle sektörümüz içinde bulunduğu sorunları aşacaktır” dedi.

Belediyeler tarafından gelir sağlamak amacıyla ihtiyaçtan fazla istasyon tadilatı yapılmasından dolayı istasyon satışlarının tüketim daralmasından daha fazla düşüş gösterdiğinin de altını çizen Alpay, şunları söyledi: “İstasyonların bir bölümü el değiştirmiş, bir bölümü de satılık olarak emlak ilanlarında bekler hale gelmiştir. EPDK kayıtlarına göre Gaziantep’te 252 adet lisanslı akaryakıt istasyonu var. Lisans sistemi başından beri Gaziantep’te 731 adet lisans verilmiştir. Bunun 479’u satış, el değiştirme ya da şirket unvan değiştirme gibi nedenlerle iptal edilmiş olup, iptallerin büyük çoğunluğu sektör sıkıntılarının arttığı son 2 yılda gerçekleşmiştir.”

ZAMLARIN SEBEBİ BİZ DEĞİLİZ
Alpay açıklamasında, bugün itibariyle sektördeki enflasyonist algının ortadan kalktığına da işaret ederek, açıklamasını şöyle sürdürdü:”Hiçbir sektör mal ve hizmet fiyatlarındaki yüksek oranlı artışlardan akaryakıt sektörünü sorumlu tutamaz. Sektörün bugün göze çarpan en büyük sorunu vergi kaybı sorunudur. Gerek sektöre son yıllarda giren yatırımcıların yakıt tüketimi yüksek olan firmalardan oluşması, gerekse hizmet ve nakliyat firmalarının gider oluşturmak için yakıt faturası temin etmeye çalışması sektörü kayıt dışına çıkarmaktadır.”

SORUNLAR ÇÖZÜMSÜZ DEĞİL
GABDER olarak sektörde yaşanılan sorunların çözümü için yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını da kaydeden Alpay, yapılacak yeni düzenleme ve değişikliklerle sorunların çözülebileceğine kaydetti. Alpay,sözlerini şöyle sürdürdü:”Yazar kasa projesinin araçlarla ilgili kısmı tamamlanmadığından dolayı vergi kaybı devam etmekte ve sektör vergi kaçırmaya alet edilmektedir. Bireysel ve kayıtsız kullanımlara ait tüketim fişleri ticari kullanımlar tarafından masraf olarak kayda alınmaktadır. Bu da hem KDV hem de Kurumlar Vergisi kayıplarına yok açmaktadır. Bunun önlenmesi için acilen araçların kimlik ünitelerinin takılarak araç plakalarının yazar kasalara manuel girişi engellenmeli plakalar otomatik olarak okunmalıdır. Ayrıca, tanker bazlı yapılan satışlarda ise uydu takip sistemleri devreye alınmalı ve aynı istasyonlarda olduğu gibi takip sistemleri yardımıyla boşaltım noktalarının takibi sağlanmalıdır. E-İrsaliye uygulamasına 2020 yılında geçilecek. Ancak bu uygulama da tek başına yeterli olmayacaktır. Yine KDV’de yapılacak bir düzenleme ile yüze 18 olan oran yüzde 8’e düşürülerek buradan indirilen yüzde 10’luk KDV ise özel tüketim vergisine ilave edilmek suretiyle herhangi bir vergi kaybı oluşmadan vergi kaçakçılığı önlenmeli ve bu suçtan dolayı uygulanacak cezaların ağırlaştırılması kaydıyla toplum ahlakındaki bozulmanın da önüne geçilmelidir.”

Necmi Alpay, mesajının son bölümünde başta GABDER üyeleri olmak üzere tüm sektör temsilcilerinin ve Gazianteplilerin yaklaşan yeni yıllarını tebrik ederek, yeni yılın herkese huzur ve refah getirmesi temennisinde bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz