14 Mayıs’ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler için geri sayım sürerken siyaset kazanı da fokur fokur kaynamaya başladı. Kamuoyunda genel kabul gördüğü üzere 14 Mayıs seçimleri Türkiye için “Yüzyılın Seçimi” olacak. Bu açıdan kimin Cumhurbaşkanı seçileceği kadar kimlerin de parlamentoda olacağı büyük önem taşıyor.
Türkiye siyaseti içerisinde her zaman özgül bir ağırlığı bulunan Gaziantep, bu seçimlerde parlamentoya 14 milletvekili gönderecek. Hangi partilerden hangi isimlerin parlamentoda Gaziantep’i temsil edeceğini ise 14 Mayıs akşam saatlerinde sandıkların açılmasıyla hep birlikte öğrenmiş olacağız. Kentimizin geleceği adına hak eden isimlerin TBMM’de olması en büyük beklentimiz.
Ülkemizdeki mevcut seçim sistemi ve Siyasi Partiler Kanunu, maalesef gönlümüzdeki adayların değil, siyasi partilerin sıralayıp önümüze sunduğu adayların seçilmesini sağlıyor. Aday tercihi yapamadığımız için de partilerin oy oranları ve sıralamaya göre milletvekilleri seçilyor.
Tercihli oy kullanımı seçimlerde uygulansa eminim bir çok partinin aday listesinin altı üstüne gelir.
MİLLETVEKİLİ NASIL BİRİ OLMALI?
Peki; seçmen nasıl bir milletvekili ister? ya da bir milletvekili nasıl olmalı?
İki defa İttihat ve Terakki’den milletvekili seçilen, sonra da Hürriyet ve İhtilaf Partisi’ni kuran, Damat Ferit hükümeti döneminde ayan üyeliğine atanan Mehmet Zeynelabidin Efendi, Meşrık-ı İrfan Gazetesi’nde milletvekili olma kriterlerini açıklamış. Bu yazıyı Konya Yusuf Ağa Kütüphanesi kataloğunda 9521/2 sayıyla kayıtlı İslamiyet ve Meşrutiyet isimli eserde bulmak mümkün.
İşte 100 yılı aşkın zaman öncesi milletvekili olma kriterleri:
1- Milletvekili adayı, aday olacağı şehirde uzun süreli oturmuş, yaşamış olmalı, halkın mizacını iyi bilmeli. Bir şehirde oturmamış veya çıkıp gideli uzun zaman olmuş adamların bir kere iyi olup olmadığı bilinemez.
2- Şehre yarayacak her türlü kanunu ve o şehir halkının saadetini icap edecek şeyleri düşünüp beğenmeye ve böyle bir araya toplamaya muktedir olmalıdır.
3- Devletin şan ve şerefini düşünmeyecek kadar cahil olmamakla birlikte, sefih de olmamalıdır. Çünkü, kendi malı kendine teslim edilemeyen sefih bir adama bu gibi vazife verilemez.
4- Hükümetin kanunsuz ve haksız işlerini yüzüne beraber söylemek hususunda kimseden korkup çekinmez ve ölmekten bile kaçınmaz, dünya için kimseye müdane etmez olmalıdır.
5- Parayı görünce her şeye boyun eğecek kadar bağrı yufkalardan ve parayı çok sevenlerden olmamalıdır. Yoksa milletin menfaati zayii olmak ihtimali ziyadeleşir ve memleketi açık açık uçuruma sürükler.
6- Memuriyetini muhafaza etmek ve başka bir menfaatini korumak için şuna buna yüzsuyu dökmüş (ağlamış), kendisine haksızlık edenlere göz kırpmış, kendisi haksızlık etmiş olmamalıdır.
7- Rüşvet almış, para ile onun bunun hakkını satmış, mahvetmişlerden de olmamalıdır.
8- Halk içerisinde zulmü, işkencesi olanlardan olmamalıdır.
9- İki sözlü, ikiyüzlü adamlar da milletvekili olamaz.
10- Şunun bunun ayıbını arayan, daima iki kişi arasındaki gizli sırları anlamaya çalışan, hiç yoktan tertip türetenler de aday gösterilmemelidir.
11- Milletvekilliği bittikten sonra kendini idare edecek bir işi veya zenginliği olmayanlar da aday gösterilmemeli. Çünkü, bu özellikleri olmayan kişiler hükümetin ayıbını örtüp boyun eğmeye mecbur kalırlar.
Elbette, Gaziantep’te seçime giren siyasi partilerin milletvekili adayları arasında böyle özelliklere sahip isimler vardır ve olmalıdır.
Uzun yıllar gazetecilik yapmış biri olarak şimdiye kadar bir adayı öven ya da bir adayı haksız yere eleştiren bir yazı kaleme almadım. Ancak, şimdi duyarlı bir yurttaş ve öldüğünde bu kentte toprağa verilecek bir fani olarak, şahsi tercihimi hem de partiler üstü olarak belirtmek istiyorum…
Bir sanayi, üretim ve ekonomi kenti olmasına karşın uzun yıllar kültür ve sanat yatırımlarından mahrum bırakılan, Evliya Çelebi’nin ünlü eseri Seyahatname’de “Küçük Buhara” olarak adlandırdığı Gazi şehrimizin en büyük kültür ve sanat yatırımlarına kavuşmasında çok büyük emeği olan Hakan Tanrıöver’in milletvekili olması kentimiz adına çok büyük kazanç olur.
Kent adına ahde vefa bunu gerektirir..
Tanrıöver’in partisi, aday sıralaması vs. vs.. bunlar “gönlümüzün milletvekili” olduğu gerçeğini değiştirmeyecek.