Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Gaziantep’te soruları yanıtladı

0
149

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’nda kabul edilen ‘2022 Türkiye Raporu’nun kabul edilemez olduğunu söyleyerek, “Türkiye’nin reform sürecini dikkate almayarak hukukun üstünlüğü ve yargının bağımsızlığı noktasındaki ilerlemeleri hiç dikkate almayarak bilakis daha da geriye gittiğimizi ifade ederek çok yanlış taraflı objektiflikten uzak bir rapor söz konusu. Bizim için bu raporun bir değeri yoktur. Yargımız tarafsız bir şekilde devam edecek” dedi.

Adalet Bakanı Tunç, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Gaziantep’te ilk olarak bir otelde düzenlenen ‘Deprem Bölgesi Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. Bakan Tunç, burada yaptığı konuşmada; 6 Şubat sabahından itibaren Bakanlık olarak önemli çalışmalar yaptıklarını hatırlattı.
Bölgede yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Bakan Tunç, şunları söyledi:
“Bakanlık olarak bizim ilk yapacağımız iş neydi? Delil tespitleri. Delillerin karartılmasını önlemek ve özellikle cezai açıdan da çünkü sorunlarla ilgili de işlem yapmak gerekiyordu. Cezai soruşturmaların hızlı bir şekilde başlaması sağlandı. Sorumlular kimse bu noktada adil yargı, bağımsız yargı gerekli kararları verecektir düşüncesiyle 984 bilirkişi bölgeye görevlendirildi. 538 adli tıp personeline o dönem ihtiyaç oldu ve bölgede çalışmaların aksamadan sürmesini sağlamaya çalıştılar. Tabii Kardeş Adliye projesiyle Türkiye’nin değişik il ve ilçelerini bölgedeki il ve ilçelerle kardeş adliye ilan ederek o adliyelerimiz de bölgeye destek sağladılar.”
Depremler sonrasında bölgeye 1212 konteyner sevk edildiğini belirten Tunç, yargı hizmetlerinin aksamaması için fiziki mekanların hemen sağlandığını ifade etti.
Süreç içerisinde tutuklama ve adli kontrol kararları verildiğini anlatan Bakan Tunç, şunları söyledi:
“Dosyalardaki değerlendirmeleri elbette ki bağımsız yargımız, savcılarımız, hakimlerimizin bilirkişi raporları doğrultusunda kusur durumuna göre elbette ki en doğru kararları vereceklerdir. Süreç içerisinde o tutuklamayla ilgili değerlendirmeler de gerçekleştirilecektir.
Adliye hizmet binalarımız, cezaevleri ağır hasar görmüştü. Hızlı bir şekilde hasar tespit çalışmalarını yaptık. Bölgede 108 hizmet binamız ve 89 yerde adliye konutlarımız vardı. 15 adliye binamızın ağır hasarlı olduğunu tespit ettik. Bunun 2’si müstakil adliye, 13 tanesi de hükümet konakları içerisinde faaliyet gösteriyordu ve bunların oraların ağır hasarlı olması nedeniyle hemen bu hizmetin aksamaması için konteynerlerde ve devletin diğer kurumlarında okullarda geçici şekilde adli hizmetlerin sürmesini sağladık. Orta ve az hasarlı olan 49 binamız vardı hizmet binası. 520 milyon lirayla o binaların onarımını gerçekleştirdik.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabine toplantısında bölgede 9 adliye binasının ihale sürecinin yapılacağı sözlerini hatırlatan Bakan Tunç, bu ihalelerin bazılarının eylül, bazılarının ise ekim ayında yapılacağını aktardı.

GAZİANTEP’TE ADLİ TIP BÖLGE BAŞKANLIĞI YAPILACAK
Gaziantep’te de çalışmalara devam ettiklerini belirten Tunç, Gaziantep Adli Tıp Bölge Başkanlığının da yapım sürecinin başlayacağını bildirdi.
Bakan Tunç, şunları kaydetti:
“2023 Ekim ayında ihalesini gerçekleştireceğiz. Gaziantep Adli Tıp Bölge Başkanlığımız, Şehitkamil ilçesi, Beylerbeyi Mahallesi’nde 7 bin 67 metrekare yüz ölçümlü taşınmaz üzerinde inşa edilecek. Nizip’te 2012’de adliye binasını tamamlamıştık. Bu kapsamda mevcut Nizip Adliyesi’nin yanına 22 bin 479 metrekare büyüklüğünde iki tane ek blok yapmayı planladık. 2023’ün sonuna doğru yapım ihalesini inşallah gerçekleştireceğiz. Gaziantep’e personel eğitim merkezi yakışır. Büyükşehir Belediye Başkanımızın da önemli katkılarının olduğu personel eğitim merkezinin de inşallah 2023 sonuna kadar yapım ihalesi sürecini takip ediyoruz. Bu bölgeye hizmet edebilecek özellikle yargı mensupları, hakim, savcılarımızın bu bölgede eğitim, hizmet içi eğitim çalışmalarını gerçekleştirebileceği, Gaziantep Personel Eğitim Merkezinin inşallah ihale sürecini de takip ediyoruz.”
Bakan Tunç, gerçekleştirilen toplantının önemli olduğunu ifade etti.
Toplantıda yapılan çalışmalarda çıkacak düşünceler doğrultusunda yeni mevzuat önerilerinin de olacağını belirten Bakan Tunç, şunları söyledi:
“Buradaki uygulamadan kaynaklanan problemleri özellikle yasama sürecine önereceğimiz, milletvekillerimize önereceğimiz acil kanun teklif ihtiyaçları da olacaktır. Buradaki görüşler doğrultusunda özellikle hem yasama açısından, mevzuat açısından, eksikliğimizi giderecek görüşler ortaya çıkacağına inanıyorum. Tabii özellikle bölgedeki idarecilerin, yerel yönetimlerimiz, belediye başkanlarımız karşılaştıkları problemlerle ilgili olarak, nerede tıkanıldığı işte Sayın Valimiz bahsetti. Özellikle yıkım kararları, ağır hasarlı binaların bir an önce kararının verilip yıkılması ya da yıkılmaması. Dolayısıyla vatandaşımız orada şunu bekliyor. Yani kendisinin mutmain olmasını istiyor. ‘Benim binam oturulmayacak şekildeyse yıkılsın ama ben az hasarlı olduğu kanaatindeyim’ diye dava açabiliyor. O anlamda bu tereddütleri bir an önce giderip, şehirlerimizi yeniden inşa etmek gibi bir mecburiyetimiz var. O nedenle yargısal süreçlerin çok uzamaması lazım. Eğer mevcut usulle gidersek bu yargısal süreçlerin uzama ihtimali söz konusu. Uzama ihtimali durumunda da şehrin, şehirlerin yeniden inşası, vatandaşın mağduriyeti söz konusu olabilecek.”

CHP’Lİ TANRIKULU HAKKINDA SORUŞTURMA İZNİ VERİLDİ
Adalet Bakanı Tunç, toplantının ardından Gaziantep Valisi Kemal Çeber’i ziyaret etti. Vali Çeber’den kente ilişkin bilgiler alan Bakan Tunç, ziyaretin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bakan Tunç, CHP’li Sezgin Tanrıkulu’nun, televizyon programında sarf ettiği, ‘TSK 15 köylüyü helikopterden attı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de bunu doğruladı’ sözleri üzerine hakkında yasal süreç başlatılabilmesi için bakanlık olarak gerekli izni verdiklerini söyledi. Bakan Tunç, ülkenin güvenliğini sağlayan TSK ile ilgili yapılan açıklamanın kabul edilemez olduğunu ifade ederek, “CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun ordumuza yönelik ifadelerini kabul etmek, hoş karşılamak mümkün değildir. Ordumuzu karalayıcı milletimizi rahatsız eden, Mehmetçiğimizi rahatsız eden, canı pahasına bu ülkenin birlik ve bütünlüğü için ülke sınırlarımızı koruyan, güvenliğimizi sağlayan Mehmetçiğimize bu cümlelerle hakaret etmek, elbette ki tepkiyle karşılaşır. Ve tepkiyle de karşılaştı. Cumhuriyet Başsavcılığımız soruşturma başlattı. Bu soruşturma, 301’inci maddenin 4’üncü fıkrası gereğince Adalet Bakanlığı iznine tabi. İzin konusuyla ilgili dosya geldi ve izin verildi. Bundan sonraki süreçte Cumhurbaşkanlığımız Meclise sevk edecek, Meclis bundan sonraki durumu takdir edecektir” dedi.
AP RAPORU YANLIŞ, TARAFLI VE OBJEKTİFLİKTEN UZAK
Bakan Tunç, Avrupa Parlamentosu’nun 2022 yılı Türkiye Raporu’nun, taraflı ve marjinal grupların propagandası olarak hazırlandığının kabul edilemez olduğunu da dile getirerek, “Avrupa Parlamentosu’nun geçmiş raporlarında da eleştiriler olmuştu. 2022 Türkiye Raporu’ndaki ifadeler, Türkiye’nin hak etmediği sözler. Tek taraflı hazırlanmış, birtakım marjinal gurupların propagandasından etkilenilerek hazırlanan bir rapor olduğunu düşünüyoruz. Özellikle hukukun üstünlüğü, demokratikleşme, yargı bağımsızlığı anlamındaki eleştirileri kabul etmemiz mümkün değil. Türkiye, milletiyle beraber 15 Temmuz’da nasıl demokrasi mücadelesi verdiğini tüm dünyaya gösterdi. Türkiye’nin reform sürecini dikkate almayarak, hukukun üstünlüğü ve yargının bağımsızlığı noktasındaki ilerlemeleri hiç dikkate almayarak, bilakis daha da geriye gittiğimizi ifade ederek çok yanlış, taraflı, objektiflikten uzak bir rapor söz konusu. Bizim için bu raporun bir değeri yoktur. Yargımız tarafsız bir şekilde devam edecek” diye konuştu.
İSVEÇ TÜRKİYE’NİN HASSASİYETLERİNE DİKKAT ETMELİ
Adalet Bakanı Tunç, NATO’da Türkiye’nin müttefiki olmak isteyen İsveç’in ülke hassasiyetlerine dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Kur’an-ı Kerim yakılmasının ve PKK terör örgütünün İsveç’te meclis binası önünde gösteri yapmasına izin verilmesinin kabul edilemeyeceğine dikkat çeken Bakan Tunç, “İsveç’te ve bazı ülkelerde maalesef uzun zamandır hem Kur’an-ı Kerim’e karşı hem de yasa dışı örgütlerin özellikle PKK terör örgütünün gösterilerine müsaade edildiğini görüyoruz. PKK bir terör örgütüdür, Avrupa Birliği de bunu kabul ediyor. Avrupa ülkesinde terör örgütü mensuplarının, onların meclis binalarının önünde bu şekilde yasa dışı propaganda etmesi ve örgüt flamalarıyla gösteri yapmalarına müsamaha etmek, toplantı ve gösteri özgürlüğüyle bir ilgisi yoktur. İsveç’in bu konuda gerekli önlemi alması gerekir. İsveç’in NATO’da Türkiye’nin müttefiki olmak isteyen bir ülke. Türkiye ile müttefik olmak istiyorsanız, ortak olmak istiyorsanız özellikle de güvenlik anlamında müttefik olmak istiyorsanız o zaman Türkiye’nin hassasiyetlerine de kulak çevirmeleri lazım. TBMM huzuruna geldiğinde bu konu tüm bunlar değerlendirilecektir” dedi.

AK PARTİ İL BAŞKANLIĞINI ZİYARET ETTİ
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Gaziantep’teki temasları kapsamında AK Parti İl Başkanlığını da ziyaret etti. Burada partililere hitap eden Bakan Tunç, deprem sonrası 11 ilin yeniden ayağa kaldırılması için çalışıldığını ifade ederek, “Bugün burada deprem bölgelerinde yaşanılan sorunları ele aldık. Deprem bölgesinde arazide karşılaşılan problemlerin ortaya konulması ve çözüm önerileriyle ilgili yargı mensuplarımızın da katıldığı bir çalıştay yaptık. Bu çalıştay çok önemli, iki gün sürecek ve buradan çıkan sonuçlar yol gösterici olacak. 6 Şubat depremleri dünyanın en büyük depremi. Tarihte görülmemiş bir felaketle karşı karşıya kaldık. 11 şehrimizi yeniden ayağa kaldırmak için ülke olarak seferber olduk. 50 binden fazla vatandaşımızı kaybettik. Cumhurbaşkanımız her kabine toplantısında depremin yaralarının sarılması için çalışmamız gerektiğini söylüyor” diye konuştu.

AK Parti’nin 21 yıllık başarısının ardında milletin kendisinin olduğunu kaydeden Tunç, “AK Parti 21 yıllık iktidarı döneminde tarihe geçen başarılara imza attı. Dünya siyasi tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti demokrasi tarihinde görülmemiş başarıyı milletimiz sayesinde gerçekleştirdik. Milletimiz, önüne konulan her sandıkta AK Parti dedi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dedi ve Cumhur İttifakı dedi. Tarihe geçen bir başarı sağladık. Bu başarı milletindir” şeklinde konuştu.

BU GÜÇLÜ YÜRÜYÜŞÜMÜZ DURMAYACAK
Partililere seslenen Bakan Tunç, şöyle konuştu:
“Vesayetçi anlayışların yükseldiği, 28 Şubatların yaşandığı, 1,5 senede bir iktidarın değiştiği o karanlık günlerden çıkış yolu AK Parti ile oldu. AK Parti’nin ışığını 21 yıl boyunca söndürmek isteyenler oldu ama milletimiz buna izin vermedi. AK Parti’nin 81 ilin tüm ilçelerinde, köylerinde eserleri var. Türkiye fiziki kalkınmada, ekonomik kalkınmada 21 yılda çok mesafe kat etti. Diğer yandan demokrasimizi de güçlendirdik. Hak ve özgürlüklerin önündeki engelleri bir bir kaldırdık. Hayal edilemeyen özgürlükler yolu açıldı. Bu yürüyüş durmayacak. Milletin refahı ve özgürlüğü için demokrasi çıtasının yükselmesi için mücadelemiz devam edecek. İstikrarlı kalkınma hamlemiz sürecek. Savunma sanayisinde dışa bağımlı olmayan güçlü bir ülke olacağız. Türkiye’yi terörden arınmış, şiddetten arınmış, terörün her türlüsünden arındırarak yolumuza devam edeceğiz. “

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz