Gaziantep Üniversitesi’nin tartışmalı yemek ihalesi iptal edildi!

0
148

Gaziantep Üniversitesi’nin 2025 ve 2026 yılları için yaptığı yemek alım ihalesi için 1 milyar 436 milyon 131 bin TL bedel belirlenmişti. Üniversitenin yaptığı ihale bedelinin yüksek olması nedeniyle tepki çekmişti. Rektör Arif Özaydın’ın ‘böyle bir ihale yok’ demesine rağmen yapıldığı ortaya çıkan milyarlık ihale ‘ödeneklerin etkili ve verimli kullanılmadığı’ gerekçesiyle iptal edildi.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) 16 Temmuz’da, 2025 ve 2026 yılları için 4 milyon 690 bin adet yemek alım işi için ihale yaptı.
Sözcü’nün haberine göre; Üniversitenin Spor, Sağlık, Kültür Daire Başkanlığı’nın yaptığı ihale için kişi başı 305 TL, toplamda ise 1 milyar 436 milyon 131 bin TL bedel belirlendi. Ancak rakamların yüksek olması nedeniyle tepki çeken ihale iptal edildi.
‘ÖDENEKLERİN ETKİLİ VE VERİMLİ KULLANILMASI’ İLKESİNE AYKIRI OLDUĞU GEREKÇESİYLE İPTAL EDİLDİ
Milyarlık yemek ihalesini ilk duyuran isim olan Gaziantep Şahinbey ilçe belediyesi CHP eski meclis üyesi Uğur Kalkan, üniversite rektörünün görev süresinin bitmesine yakın bir zamanda ihale yaptığını hatırlatarak, “Şehrimizi ve ülkemizi meşgul eden bir ihale var Gaziantep Üniversitesinin yemek ihalesi 16 Temmuz’da bu ihale gerçekleştirilmişti. İhale gerçekleştikten sonra ortaya çıkan yaklaşık maliyet ve verilen tekliflerin çok yüksek olması kamuoyunca eleştirildi. Üniversitenin yapmış olduğu bu ihalenin yaklaşık maliyeti 1 milyar 431 milyon olarak hesaplanmıştı çeşitli teklifler verildi bu ihaleye kişi başı 305 liranın üzerinde bir bedelle bu ihale yaklaşık maliyeti hesaplanarak gerçekleştirilmişti. Baktığımız zaman birçok kurum ve kuruluşun çok daha uygun olduğu ortaya çıktı. Yine bunun yanında önümüzdeki aylarda mevcut üniversite rektörünün görevinin bitecek olmasına rağmen 2025-2026 yıllarını kapsayan yemek ihalesinin yapılması eleştirildi. Üniversite rektörü ‘böyle bir ihale yok’ dedi. Bizde kendisine belgelerle cevap verdik ve o ihale nihayet iptal edildi. 2 Ağustos tarihinde ‘ödeneklerin etkili ve verimli kullanılması’ ilkesi kapsamında bu ihale iptal edildi. Şimdi baktığınız zaman kamuoyunda baskı olmasaydı yerelde bu ihaleye tepki göstermeselerdi bu ihale adresine doğru gidecekti” diye konuştu.

“BU İHALELERİN TAKİBİNİ BIRAKMAYACAĞIZ”
Gaziantep Üniversitesi’nin bugüne kadar yaptığı ihalelerde sadece bir firmanın 366 milyonluk ihale aldığı tepkilerin ardından milyarlık ihalenin de o firmaya gitmesinin engellendiğini belirten Kalkan, “Baktığınız zaman verilen teklifler var yaklaşık maliyet var yıllardır Gaziantep Üniversitesi’nde ihale alan bir firma var bugüne kadar 366 milyon liralık ihaleler almış. Bu firmada yaklaşık maliyeti en uygun teklifi veren firma. 1 milyon 173 bin lirayla en uygun teklifi veren firmalardan bir tanesi. Belki de bu ihale ortaya çıkıp kamuoyu, siyasiler, duyarlı insanlar tepki göstermeseydi 1 milyar 173 milyonluk bedelle yıllardır Gaziantep Üniversitesi’nden ihale alan firmaya gidecekti. Bu ihale iptal edildi ama biz bu ihalelerin takibini bırakmayacağız. Kimse zannetmesin ki ‘yeni ihale yaparız bu unutulur kimse takip etmez’ bundan sonrada yapılacak ihalelerinde de takibini yapacağız olumsuz yada yüksek fiyatlı bir ihale gördüğümüzde bunu da kamuoyuna tekrardan duyuracağız” ifadelerini kullandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz