SAHİBİNDEN SATILIK NARENCİYE BAHÇESİ

0
273

Esra BÖLÜKBAŞI

Üretim maliyetlerinin olağan dışı artmasıyla zor şartlarda üretim yapan narenciye üreticisinin satacak pazar bulamaması sonucu mahsul dalında kaldı.
Geçtiğimiz yıllarda uygulanan yanlış tarım politikası, üretim girdilerinin artmasıyla ihracat yapan diğer ülkelerle rekabeti imkansız kıldı ve ihracat yapılan pazarları kaybetmeye neden oldu. İhracatta ton başına uygulanan 230 dolarlık desteğin de kalkması öldürücü darbeyi vurdu. Bahçesinde maliyetinin çok altında 50 kuruşa bile alıcı bulamayan çiftçi mahsulünü toplatacak işçi ücretlerini bile karşılayamıyor.
Mahsulün toplanamaması gelecek yıl ki verimi de olumsuz etkileyeceğinden ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar. Bir bir bahçelerini satışa çıkaran üreticiler çaresizlik içinde.
Tarım Bakanlığına ayrılan bütçenin düşüklüğünü göz önünde bulunduracak olursak çiftçiyi daha iyi günlerin beklemediği aşikar.
Narenciye bahçelerinin satılması, üreticilerin üretimi bırakması gelecek yıllarda meyveyi kiloyla değil de taneyle alabileceğimiz fiyatlara çıkması demek. Bu ülkenin çocuklarının meyve bile yiyememesi demek.
Oysa belediyelerin çiftçinin mahsulünü maliyetinin üzerinde bir fiyatla alıp tüketiciye uygun fiyata satması kısa vadede bir çözüm olabilir. Uzun vadede ise Tarım Bakanlığının gelecek yıl için şimdiden ihracat hedeflerini belirlemesi ve yeni pazarlar bulması gerekiyor.
Üretim maliyetlerinin altında ezilen çiftçi desteklenmeli! Çiftçiyi üretimden uzaklaştırmak bu ülkenin ancak zararına olur.
SÖZÜN ÖZÜ
“Kılıç ile zafer kazananlar, sabanla zafer kazananlara mağlup olmaya ve bunun sonucu, yerlerini onlara bırakmaya mecburdurlar.”
M. Kemal Atatürk 1923 (Atatürk’ün S.D.II, s. 102)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz