GAİB’in Mayıs ihracatı 1 milyar doları geçti

0
126

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB)’e üye firmalar, mayıs ayında 1 milyar 3 milyon 114 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bölge ihracatı Mayıs ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 16,6 artarak 1 milyar 3 milyon 114 bin dolar oldu. GAİB bünyesindeki firmaların ihracatında Ortadoğu ülkeleri yüzde 40,7 ile birinci, Avrupa Birliği ülkeleri yüzde 15,2 ile ikinci, Afrika ülkeleri ise 14,6 ile üçüncü sıra yer aldı.
2023 yılının Ocak-Mayıs döneminde 188 ülkeye ihracat yapıldığını vurgulayan GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, üretim ve ihracatta yapılan çalışmaların sonuç vermeye başladığını söyledi.
Depremin ardından düşen ihracatın hızla normale döndüğünü belirten Kileci, “Üretim ve ihracatımız açısından oldukça umutlu ve yüksek beklentilerle girdiğimiz 2023 yılı ne yazık ki tarihte eşi benzeri çok az görülen bir deprem felaketiyle bizi karşıladı. Devlet ve millet el ele verip hızla yaralarımızı sararken bir yandan da üretme sorumluluğumuzun bilinciyle çalışmaya ve üretmeye devam ettik. Çok şükür yavaş yavaş çalışmalarımızın meyvelerini almaya başlıyoruz. İhracatımızda yüzde 40’ların üzerini gören çok sert düşüşleri gördüğümüz yıkıcı depremin yaşandığı Şubat ayından sonra düşüşler kademeli olarak azaldı. Bugün ise Mayıs ayında 1 milyar dolar barajını aştığımızı söylemekten oldukça mutluluk duyuyorum. Bu tabloya acısını kederini bir kenara bırakıp üreten işçilerimiz ve sanayicilerimizin çabalarıyla tekrar ulaşabildik. Özellikle Mayıs ayından sonra gelecek dönemde üretim kapasitemiz ve ihracatımız hakkındaki tahminlerimiz çok daha iyimser olmaya başladı. Bu süreçte rehavete kapılmadan toparlanma sürecinin devam ettiğinin bilincinde olmak hayati önemde. Çalışma azimlerini daima muhafaza eden emekçilerimiz ve sanayicilerimizle ihracatta bölgemizi tekrar hak ettiği konuma getirip ülkemizin kalkınma hedeflerine ulaşması için elimizden geleni yapmaya kararlıyız” diye konuştu.
Gaziantep 6. Sıradaki Yerini Koruyor
Kileci, bölgenin önemli ihracat kentlerinden Gaziantep’in mayıs ayında yüzde 19,7’lik artışla 872 milyon 262 bin dolarlık dış satış yaparak lider olduğunu, bu kenti Kahramanmaraş, Mardin, Malatya, Şanlıurfa, Diyarbakır, Kilis ve Adıyaman’ın takip ettiğini kaydetti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz