Gaziantep savunmasının önemli isimlerinden, adına kahramanlık türküleri yazılan ve Karayılan lakabıyla bilinen Molla Mehmet vefatının 103. yıl dönümünde unutuldu. Karayılan’ın anısına yapılan bu saygısızlık, vicdanları sızlattı.
Gaziantep Savunmasının en önemli isimlerinden olan, savunma esnasında her türlü yokluğa rağmen modern silah ve teçhizatla gelen işgalci Fransız ordusuna karşı direnirken 24 Mayıs 1920’de Sarımsak Tepe’de şehit olan Molla Mehmet Karayılan’ın şehadetin 103. yıl yıldönümünde anma töreni düzenlenmedi. Kent yöneticileri, Karayılan anısına mesaj dahi yayınlamadı.
Önceki yıllarda Karayılan’ın Şahinbey ilçesi Şıh Cami avlusunda bulunan mezarı ve Şehitkamil ilçesindeki Anıtı önünde anma törenleri yapılırken, bu yıl anma törenleri yapılmaması ve kent yöneticilerinin mesaj dahi yayınlamaması tepkilere yol açtı.
KARAYILAN KİMDİR?
Gaziantep’in 40 km kuzeyinde Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi Höcüklü köyü Elifler mezrasında 1888 yılında doğan Karayılan’nın asıl adı Molla Mehmet’tir. Karayılan, hayvan sürüleri bulunan ve çevresine göre zengin sayılan bir köylü ailesine mensuptu. Babası 1904 yılında Ermeni çeteleri tarafından şehit edildi. Bu tarihte 16 yaşındaydı. Kendi kendine okuma-yazma öğrendi. Bir süre köy imamlığı yaptı. Birinci Dünya Savaşı’nda Sarıkamış’ta Ruslara karşı savaştı. Savaşta çeşitli kahramanlıklar gösterdi ve çavuşluğa terfi etti. Bu savaşta ayağından yaralandı. Önce Erzurum, sonra Malatya Hastanesi’nde tedavi edildi. Tedaviden sonra köyüne döndü. Hükümet kuvvetleriyle birlikte eşkıya Bozan Ağa’yı vurdu ve elemanlarını dağıttı.
Antep düşman işgaline uğrayınca, Kuva-yı Milliye safına katıldı. Çetesiyle Karabıyıklı’da düşmana ilk darbeyi indirdi. Daha sonra Dülük köyüne geldi. Şehri kuşatan Fransız çemberini yardı ve Antep’e girdi. Karargah olarak önce Bekirbey sonra Karagöz camisini kullandı. Şehir içi ve şehir dışı savaşlara katıldı. Kendisine, Şıhın Dağı’ndaki (Sarımsak Tepe) Fransızları püskürtme emri verildi. 24 Mayıs 1920 tarihinde bu çarpışmada şehit düştü. Bu olaydan sonra Karayılan ismi, Antep halkını temsil eden kahramanlardan biri oldu.
Antep Savunması’nın bayrak şehitlerinden Karayılan’ın anısına kahramanlık türküleri, desranlar yazılmış, mücadeslesi dizi ve sinema filmlerine konu olmuştu.