KHK ile ihraç edilen 12 isim Meclis’e girdi

0
258

PKK ve FETÖ gibi terör örgütleriyle irtibatlı ve iltisaklı olduğu gerekçesiyle Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamudan ihraç edilen ve 14 Mayıs seçimlerinde milletvekili seçilen 12 isim Meclis’e girmeye hak kazandı. Seçilen vekillerin 11’i Yeşil Sol Parti'(YSP)’den, 1’i ise Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)’den TBMM’ye girdi. İşte o isimler…

Görevlerinden KHK ile ihraç edilen isimler Meclis’e girebilmek için milletvekili adayı olmuştu. Odatv’nin haberine göre; bu isimlerden 12’si 14 Mayıs genel seçimlerinde milletvekili seçildi. Seçilen isimlerin 11’i YSP ve 1’i CHP’den vekil oldu.

İşte o isimler;

Yeşil Sol Parti’den seçilen Heval Bozdağ, Ağrı Devlet Hastanesi’nde enfeksiyon hastalıkları uzmanı olarak görev yaparken sendikal faaliyetler kapsamında 2011’de bir eyleme katıldığı için 2016 yılında ihraç edildi. Bozdağ, bir dönem Ağrı Tabip Odası Başkanlığı da yaptı.

İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi sınıf öğretmenliği bölümünden mezun olan Keskin Bayındır, 29 Ekim 2016’da ihraç edildi. 2018-2019 yıllarında HDP parti meclisi üyesi olarak görev yapan Bayındır, en son Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı’ydı. Bayındır, 27 Aralık 2022’de örgüt üyesi olduğu iddiasıyla tutuklanmıştı.

Sevilay Çelenk, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünde öğretim üyesi iken barış imzacısı olduğu için 6 Ocak 2017 tarihinde 679 sayılı KHK ile görevinden ihraç edildi. Türkiye’de Medya Politikaları, Televizyon-Temsil Kültür, Başka Bir İletişim Mümkün, İletişim Çalışmalarında Kırılmalar ve Uzlaşmalar başlıklı kitapları bulunan Çelenk, Türkiye’nin sivil toplum alanında tarihsel ağırlığa sahip kurumlarından biri olan Mülkiyeliler Birliği’nin 2012-2014 yılları arasında genel başkanlığını yürüttü. Estonya Tallinn Üniversitesi’nde iki yıl süreyle dersler veren Çelenk, çeşitli haber sitelerinde yazılar yazıyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden mezun olan eğitimci Yılmaz Hun, 16 yıl Iğdır’da öğretmenlik yaptıktan sonra 2017’de ihraç edildi. Eğitim Sen çatısı altında sendikal faaliyetlerde bulunan Hun, yaklaşık 10 yıl Eğitim Sen Başkanlığı ve yöneticiliği yaptı.

1998 yılında Dersim’de hemşire olarak göreve başlayan Gülistan Kılıç Koçyiğit, daha sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Adalet Meslek Yüksekokulu, Anadolu Üniversitesi Veterinerlik ve Laboratuvar, Kamu Yönetimi ve Sosyoloji bölümlerini okudu. Birçok sivil toplum kuruluşunda görev yapan Koçyiğit, 22 Kasım 2016’da çıkarılan KHK ile ihraç edildi. Koçyiğit, 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi, Halkların Demokratik Partisi Muş Bölgesi, 1. sıradan milletvekili olarak Meclis’e girdi.

18 Haziran 2018 seçimlerinden HDP’den Meclis’e giren ve KHK’lıların maruz kaldığı haksızlıkları sürekli dile getirmesiyle öne çıkan Ömer Faruk Gergerlioğlu, bu kez Yeşil Sol Parti’den yine Meclis’e girmeyi başardı. Kocaeli Seka Devlet Hastanesi’nde göğüs hastalıkları ve tüberküloz alanında uzman doktor olarak görev yaparken 679 sayılı Kanun hükmünde kararname ile devlet memurluğu görevinden 6 Ocak 2017’de ihraç edildi.

Sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek tutuklanan Gergerlioğlu’nun, 17 Mart 2021 tarihinde Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nce onanan hapis cezasına ilişkin TBMM’ye sunulan Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin okunmasıyla milletvekilliği düşürülmüştü. Anayasa Mahkemesi, 1 Temmuz 2021’de aldığı kararla Gergerlioğlu’nun seçilme ve siyaset yapma hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Gergerlioğlu, 16 Temmuz 2021 tarihinde yeniden milletvekili oldu.

1973 Ergani doğumlu Saliha Aydeniz, Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü’nde ebe olarak görev yaparken 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edildi. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) içerisinde görev yaptığı için 19 Temmuz 2017’de gözaltına alınan 22 Temmuz 2017’de tutuklandı, 18 Eylül 2017’de tahliye edildi.

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü mezunu olan Perihan Koca, Milli Eğitim Bakanlığı’nda özel eğitim ve zihin engelliler öğretmeni olarak görev yaparken ihraç edildi. Özgürlükçü Gençlik Dernekleri, Kampüs Cadıları ve Mor Dayanışma kurucularından olan Koca, gençlik yıllarından beri öğrenci hareketinin, sosyalist hareket ve kadın hareketinin içinde yer alıyor. Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüler Kurulu Üyesi olan Koca, Toplumsal Özgürlük ve Yeni Yaşam gazetesi, Feminerva dergi, ElYazmaları sitesinde yazarlık yapıyor.

11 Şubat 2018 ile 23 Şubat 2020 tarihleri arasında Halkların Demokratik Partisi’nin eş genel başkanı olan Sezai Temelli, 1985 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nin maliye bölümünden mezun oldu. Daha sonra aynı fakültede doktorasını tamamladı ve ardından İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak akademik hayata başladı. 2016 yılında olağanüstü hâl sürecinde 675 sayılı kanun hükmünde kararname ile üniversiteden ihraç edildi. Sezai Temelli, 25’inci yasama döneminden itibaren milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesiydi. Kasım 2015 seçimlerinde seçilemedi. Haziran 2018’deki genel seçimlerde tekrar milletvekili seçildi.

Uzun yıllar Şırnak’ta öğretmenlik yapan Mehmet Zek İrmez, 2016 yılında ihraç edildi. İrmez öğretmenlik süre zarfında Eğitim-Sen çatısı altında emek mücadelesine katkı sundu. Görevden alındıktan sonra Şırnak HDP İl Başkanlığı yaptı. İrmez en son DBP Şırnak İl Eş Başkanlığı görevini yürütüyordu.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Coğrafya Bölümünden mezun olan ve 2008’den beri öğretmenlik yapan Gülcan kaçmaz Sayyiğit, 7 Şubat 2017 tarihinde 686 Sayılı OHAL KHK’sı ile kamu görevinden ihraç edildi. Sayyiğit, 31 Mart 2019 seçimlerinde Edremit Belediye Başkanı seçildi.

Üç yıldır CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı görevini yürüten Yüksel Taşkın, 11 Ocak 2016’da 1128 akademisyenin imzasıyla yayımlanan Barış İçin Akademisyenler bildirisine imza attığı için Marmara Üniversitesi’ndeki görevinden 7 Şubat 2017 tarihinde ihraç edildi. Taşkın, 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan genel seçimlerde de İstanbul 1. Bölge’den milletvekili adayı gösterilmiş fakat seçilememişti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz