Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) öğretim elemanları; Dr. Öğretim Üyesi Erhan Durur ile Öğr. Gör. Aykut Bilici, 300 bin euro tutarındaki Dijital Çağda NEET’lerin ihtiyaçlarının karşılanması Projesi, Avrupa Birliği (AB) tarafından kabul edilerek desteklenmeye hak kazandı.
Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı’nda gerçekleştirilen imza töreninde GAÜN adına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Yumrutaş’ın imzaladığı projede uzun süreli işsizlerin ve istihdam edilmede dezavantajlı kesimde bulunanların İşgücü piyasasına kazandırılması amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençlerin (NEET) yüz yüze eğitim, e-öğrenme ve işbaşı eğitimden oluşan kapsayıcı eğitim modeli sayesinde özgüvenlerinin artırılması, kendilerini ifade etme becerilerinin geliştirilmesi, daha kolay istihdam edilebilmelerinin sağlanması ve girişimcilik potansiyellerinin artırılması hedefleniyor.
İstihdama katkı sağlayacak, dijital temelli mesleki ve sosyal becerilerin kazandırılmasını sağlayıcı bu Avrupa Birliği projesine, Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Otoritesi “Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençler (NEET) için İşgücü Piyasasını Destekleme Programı (NEET PRO)” kapsamında hibe desteği verilmesi uygun görüldü.
İlk başvurusu 2020 yılında yapılan proje, çeşitli aşamalardan geçerek 304.000 Avroluk hibe desteğini almayı hak ederek, 8 Mayıs 2023 tarihinde imzalanarak resmiyet kazandı. 1 Haziran 2023 tarihi itibariyle uygulamasına başlanılacak AB projesinin yürütücülüğü GAÜN öğretim elemanları; Dr. Öğr. Üyesi Erhan Durur ile Öğr. Gör. Aykut Bilici tarafından yapılacak.
Proje kapsamında 18-29 yaş arasındaki 40 kişiden oluşan NEET’lerle 8 adet mesleki eğitim ve 10 adet online sosyal beceri eğitimi gerçekleştirilecek. Eğitimlerin tamamlanması sonrasında saha tecrübesinin elde edilmesi amacıyla işletmelerde NEET’lerin işyeri eğitimi uygulamasını gerçekleştirmeleri sağlanacak. Uygulama eğitimleri sonrasında istihdam sürecine geçilecek ve bu safha Bireysel Eylem Planı (IAP) çerçevesinde İŞKUR’un iş ve meslek danışmanlarıyla sürekli iletişim kurularak 4 ay sürecek.