DEVA Partisi Gaziantep Sanayi, Girişimcilik ve Dijital Dönüşüm Politikaları Başkanı Ali Arpacıoğlu kötü yönetim nedeniyle döviz kurları ve enerji maliyetlerinin arttığını ifade ederek, “Bu yetmezmiş gibi gıda sanayisinde bazı ürünlere ihracat yasağı konulması, Türkiye’ye gelen ihracat bedellerine el konulması, uluslararası piyasalarda oluşan resesyon beklentileri sanayicilerimizin elini kolunu bağlıyor” dedi.
İstihdam artışı ve yatırımlar için kredi talep eden sanayicilerimize karşı, hükümetin yeni nöro ekonomik politikaları sonucu kredi musluklarının kapatılması sebebiyle, bilhassa Gaziantep’teki halı ve tekstil sektörünün krizin eşiğine geldiğini belirten Arpacıoğlu, halı ve tekstil sektöründe yatırımların durduğu, satışların azaldığı ve istihdam düşüşleriyle karşılaşıldığını söyledi.
Organize sanayi bölgesinin sorunları yanında çoğu küçük ve orta ölçekli KOBİ statüsünde olan üretici ve tedarikçi girişimcilerin de Ocak 2023’te yürürlüğe girecek yasa ile büyük vergi yükümlülüğü altına gireceğini ifade eden Arpacıoğlu, “Maliyetlerin yükselmesiyle e-ticaret sektörünün rekabetçiliği yok edilmektedir” diye konuştu.
“Gaziantep’te sanayicimizin ve girişimcilerimizin yaşadığı sorunların farkındayız.” diyen Arpacıoğlu çözüm önerilerini sıraladı. “Yoksullaşan değil zenginleşen Türkiye sloganıyla ekonomide yepyeni fırsatları yakalamayı sağlayarak ve verimliliği artırarak, girişimcilerimizin önünü açacak (start-up kanunu çıkararak, dijital TL sunarak, Silikon Vadisi’ne büyükelçi atayarak), sıçrama programımızla nanoteknoloji ve özel regülasyon alanları ile ülkemizi dünyanın önde gelen yenilikçilik üslerinden birisi yaparak ülkemizi orta gelir tuzağından çıkartacağız” dedi.
DEVA Partisi olarak dijital alanda uygulayacakları büyük dönüşümün ekonomide yepyeni fırsatları yakalamayı ve verimliliği artıracağını vurgulayan Arpacıoğlu, “Bu amaçla özel sektörün, teknoloji alanındaki faaliyet gösteren şirketlerin ve girişimcilerin önündeki tüm engelleri kaldıracağız. Bu sayede millî gelirimizi yükselterek, nitelikli istihdam sağlayacağız. Ülkemizi orta gelir tuzağından çıkartmak doğrultusunda devasa bir adım atacağız. Ülkemizden yenilikçi girişimler çıkacak. Türkiye’yi küresel girişimleri engelleyen ülkeler liginden kurtaracağız. Yepyeni teknolojilerin gelişimini destekleyen sıçrama programımız sayesinde Türkiye takipçi değil, dünyanın önde gelen yenilikçilik üslerinden birisi olacak” şeklinde konuştu.
Arpacıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Start-Up kanunu çıkartacağız. Bu sayede hızlı büyüyen şirketlerin hukuki statüsünü, mali yükümlülüklerini, yatırım enstrümanlarını, teşviklerini ve bu teşviklerin kapatılması için gereken süreleri gerçekçi bir çerçeveye oturtacağız. Silikon Vadisi’ne Büyükelçi atayacağız. Büyük teknoloji şirketlerinin bölgesel merkezi olmak için gerekli yatırım ve müzakere faaliyetlerini yürüteceğiz. Girişimcilerimizin izin, ruhsat, teşvik, teknoloji transferi ve eğitim programları gibi tüm ihtiyaçlarını tek duraktan karşılamak amacıyla Girişimcilik Merkezi (GİMER) kuracağız. Hibe ve teşvik sürecini sadeleştirip süreçleri kısaltacağız.E-devlet kodunu girişimcilere açacağız. Bazı alanlarda girişimcilerin de e-devlet platformu üzerinden hizmet vermesine imkân sağlayacağız.
Kadın girişimciler başta olmak üzere erken aşama girişimcilerimize kamu alımlarında öncelik tanıyacağız. KOBİ dijital dönüşüm ve e-ihracat programı uygulayacağız. Esnafın ve küçük işletmelerin dijital becerilerini artıracağız. Bu kapsamda STK’lar, özel sektör ve üniversite iş birliğine gideceğiz. Bu işletmelerin internet üzerinden kesintisiz hizmet verebilmelerini, internet sitesi ve mobil uygulama gibi dijital varlıklarını geliştirmelerini, ürün ve hizmetlerini yurtiçi ve yurtdışı tüketicileriyle buluşturmalarını ve e-ihracat yetkinliklerini artırmalarını sağlayacağız.
Tarımda ve gıdada teknoloji hamlesi yapacağız. Tarımsal üretimdeki verimliliği artırmak amacıyla drone ve robot kullanımını yaygınlaştıracağız. Sensörle toplanan veriyi büyük veri analizine tabi tutacağız. Tarımda tedarik ve finansman yönetimi alanlarındaki atılım için kuluçka programları, devlet çiftliklerinde test alanları ve teşvikleri uygulamaya koyacağız.”