Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, enflasyonla mücadele döneminde çiftçinin üretmesi için desteklendiğini ve Ziraat Bankası kanalı ile faizsiz kredi imkanı tanındığını belirterek, “25,8 milyar dolar olan 2022 yılı tarımsal desteklerini 2023 yılında 54 milyar dolara çıkarttık” dedi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin çiftçilere yönelik sertifikalı tohum ve zeytin hasat kasası dağıtımı, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci’nin katılımıyla devam etti.
Tarım ve Gastronomi Okulu’ndaki dağıtım töreni öncesi, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, çiftçiler ile bir araya gelerek serada hasat yaptı. İşletmede kadın kooperatiflerin çalışmalarını yerinde inceleyen Bakan Kirişci, daha sonra ata tohumu ve yerel çeşitler hakkında bilgi alıp stantları gezdi.
ÜRETEN ÇİFTÇİMİZİ DESTEKLİYORUZ
Enflasyonla mücadele döneminde çiftçinin üretmesi için desteklendiğini ve Ziraat Bankası kanalı ile faizsiz kredi imkanı tanındığını kaydeden Bakan Kirişci, “25,8 milyar dolar olan 2022 yılı tarımsal desteklerini 2023 yılında şu anda 54 milyar dolara çıkarttık. Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanımızın peş peşe kararları yayınlandı. Bunlardan birisi desteklemelerle ilgiliydi. İkincisi Ziraat Bankasının çiftçilerimize vereceği bir kartın üzerine normalde altı ay sonra ödenecek olan mazot ve gübre desteğinin bu karta yüklenmesiyle ilgili. Böylelikle bu kartın sadece mazot ve gübre alımında kullanılması sağlanmış oldu. Enflasyon var dünyada buna rağmen Ziraat Bankası 0 faizle kredi veriyoruz. Bu kredinin limiti 100 bin liraydı. Şimdi bu kredi 200 bin liraya yükseltildi. 200 bin liralık limitin 100 bin lirası sadece mazot ve gübre desteği olarak kullanılmasını sağlayacağız. Yeni uygulamayla ilk olarak bunu da gerçekleştirmiş olacağız” dedi.
SORUNLARI ÇÖZEN BİR İKTİDARIZ
Bakan Kirişci, 1 Ekim itibariyle çiftçi kayıt sistemi başvurularının e-devlet üzerinden alınmaya başlandığını ve çiftçinin işini kolaylaştırmak için çalıştıklarını söyledi. AK Parti’nin hizmet partisi olduğunu kaydeden Kirişci, şöyle konuştu:
“Çiftçilerimiz ne yapacağını bilmeden ziraat odalarında, müdürlüklerde dolanırdı. Ne yapacak çiftçi kayıt sistemine girecekti. Şimdi çiftçinin iki günde yaptığı işi iki dakikaya indirdik. 1 Ekim itibarıyla bu sistemi de e-devlet üzerinden gerçekleştirdik. Yapmak istediğimiz şey çiftçinin işini kolaylaştırmak. Çiftçi kayıt sistemine birkaç gün önce baktım tam 400 bin kayıt yapılmış. Bunca çiftçi, kapı kapı gezmeden bunu yapabilecek. AK Parti 20 yıldır hizmet ederek geldi. Biz 15 seçimde rastlantısal tesadüfi olarak iktidar olmuş bir parti değiliz. İşimiz siyaset ama asıl işimiz hizmet. Sorunları çözen bir iktidarız. Devasa bir bakanlığız. Bakanlık olarak çalışanımız 160 bine yaklaştı. Bu büyük bir güç. Ben dahil merkez ve taşra teşkilatımız çiftçilerin işini yapmak için kolaylaştırmak için elinden geleni yapacak bu konudaki hassasiyetimiz belli.”
TARIMDA YENİ POLİÇELERİ DEVREYE ALACAĞIZ
Bakan Kirişci, AK Parti döneminde çiftçilerin tarım kanuna kavuştuğunu ve haklarının yasal güvence altına alındığını söyledi. Türkiye’nin tarım ülkesi olduğunu ve 2023 yılında tarımda yeni poliçelerin üretileceğini söyleyen Kirişci, “Hukuk devleti mevzuatsız olmaz. Bu ülkede bir tarım kanunu yoktu. Burası bir tarım ülkesidir, tarım sigortası yoktu. 2006 yılında bu kanun yürürlüğe girdi 20 milyon poliçe kesildi. Önümüzdeki yıl yeni bir poliçe üretiyoruz. Geliri garanti eden bir poliçe düzenlenebilecek” dedi.
Suya daha az ihtiyaç duyan ürünlerin yetiştirilmesine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Kirişci, “Suyun kısıtlı olan yerde mısır gibi çok suyu isteyen ürün üretiyoruz. Suya daha az ihtiyaç duyan ürünlere yönelmek gerekiyor. Yer fıstığı yaygınlığından dolayı mercimek ithal ediyoruz. Türkiye kendisine lazım olanı üretmelidir. Bizim yerinde istihdamı sağlamamız gerekiyor. Burada yapılan bu faaliyeti önemsiyorum” diye konuştu.
ŞAHİN: TOPRAK YARDIR, TOPRAK CÖMERTTİR
Dağıtım töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise Gaziantep’in Mezopotamya’dan Doğu Akdeniz’e açılan önemli bir konumda yer aldığını belirterek, şunları söyledi:
“Bizim toprağımız kıpkırmızı, suyumuz masmavi ve güneşimizdeki D vitamini dünyanın hiçbir yerinde yok. Biz bugün eğer, ‘gastronomi memleketiyiz’ diyebiliyorsak veya ‘sanayi şehriyiz’ diyebiliyorsak her şeyin başı toprak ve değerli çiftçilerimizdir. Sayın Bakanımıza verdiği bütün desteklerden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde son 20 yılda dünyadaki bütün krizlere rağmen 15 Temmuzlara rağmen ve dünyanın en büyük buhranı dediğimiz pandemiye rağmen bugün, Türkiye modelini hep birlikte inşa edeceğiz. Dünyada kıyamet koparken Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarım kongresini topladı. Ama her 10 yılda bir gerçekleşen vesayet rejimleri ve darbeler en çok tarımı ve çiftçiyi vurdu. İşte Cumhurbaşkanımızla birlikte son 20 yılda büyüdük. Biz kader birliği yaptık. İyi günde kötü günde bir ve beraber olacağımızı söyledik. Toprak yardır. Toprak cömerttir.”
Gaziantep Modeli için yeni bir başlangıç yaptıklarını ifade eden Şahin, “Dün dünde kaldı, bugün yeni bir şey söylemek lazım. Bu şehrin ekonomisi ve ticareti topraktan başlıyor. Bu toprak dursun, sanayideki makarna ve un üretimi duracak. Böyle olunca da 250 bin işçi duracak, kimse evine ekmek götüremeyecek. O yüzden biz, 2014 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı olunca, bütçenin önemli bir bölümünü tarıma ayırdık. Tarım ve Orman Bakanlığı ile yoğun görüşmelerimiz oldu ve devam ediyor. Bu süreçte ‘sen ben yok, biz varız’ dedik. Bugün baktığımızda bütün tesislerimizi tamamladık” dedi.
VALİ GÜL: GAZİANTEP’TEKİ BÜTÜN KURUMLAR ŞEHRİN MENFATİ İÇİN BÜTÜN İMKANLARINI ORTAYA KOYUYOR
Gaziantep Valisi Davut Gül de Gaziantep’teki bütün kurumların, milletin ve devletin menfaati için bütün imkanlarını ortaya koyduğunu dile getirerek, “Bugün, Büyükşehir Belediyemizin hazırladığı dağıtım töreni için buradayız. Gaziantep’in suyla ilgili büyük problemi vardı. Barak ovasındaki toprak verimliliğini kullanmak için Büyükşehir Belediyesi ile 5 megawatt güneş enerjisi santrali kurduk. Burada 101 bin dekarlık arazi mevcut ancak biz sadece bunun 18 bin dekarını sulayabiliyorduk elektrik maliyetinden dolayı. Bu santralin kurulumu sayesinde sulanabilir arazi 40 bin dekara kadar ulaştı. 10 megawattlık proje hayata geçtiğinde 101 bin dekarlık alanı sulayabilecek güce ulaşılacak. Bakanlığımızın destekleriyle çiftçimiz daha çok üretecek. Toprağı daha çok değerlenecek.” şeklinde konuştu.
Programa Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın, Gaziantep İl Tarım Müdürü Mehmet Karayılan ve çiftçiler katıldı.