Gaziantep’in merkez Şahinbey ilçesindeki kırsal Kürüm ve Çörekli mahallelerine ait mera alanlarına yapılması planlanan Güneş Enerji Sistemi (GES) projesi iptal edildi.
Kürüm ve Çörekli mahalleleri arasında bulunan ve uzun yıllardan beri mera alanı olarak kullanılan bir milyon 230 bin metrekarelik alanın Güneş Enerji Santrali (GES) yapımı için özel bir holdinge verilecek olmasına karşı çıkan hayvan yetiştiricileri başta olmak üzere HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanlığı’nın yanı sıra kentteki duyarlı çevreler, mera alanının güneş enerji santrallerine kurban edilmemesi gerektiğini ifade etmiştiler.
Geçim kaynakları olan mera alanlarının ellerinden alınmaması için yetkililere seslenen Kürüm ve Çörekli mahalle sakinleri, bir milyon 230 bin metrekarelik alanın mera alanı olarak kalmasını istemiş, hayvanlarını otlattıkları ve tek geçim kaynakları olan mera alanlarının ellerinden alınmaması çağrısında bulunmuştu.
Mahalle sakinlerinin rızası olmamasına rağmen söz konusu özel holdingin mera alanında inceleme yapması, projeden vazgeçilmemesi ve tüm tepkilere rağmen yetkililerin mahalle sakinlerinin çağrısına kulak vermemesi üzerine geçtiğimiz temmuz ayında HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Faruk Göçer, Kürüm ve Çörekli mahallelerini beraberindeki heyet ile birlikte ziyaret etmiş, mahalle sakinlerinin sorun ve taleplerini dinlemişti.
Kürüm ve Çörekli mahalle muhtarlarının yanı sıra mahalle sakinleriyle bir araya gelen Göçer, mahalle sakinlerinin “mera alanlarımıza Güneş Enerji Santrali (GES) kurulmasını istemiyoruz” taleplerini kamuoyu ile paylaşmış, mahalle sakinlerinin haklı talebine yetkililerin duyarsız kalmaması gerektiğini söylemişti.
Mahallelerde yaklaşık 4 bin 500 hayvanın meralarda otlatıldığını ifade eden Göçer, mera alanlarının hayvan yetiştiricilerini elinden alınması sonucu ciddi mağduriyetler yaşanacağını ve hayvancılığın biteceğine dikkat çekmişti. Mera alanlarının azalmasını ve işgal edilmesini doğru bulmadıklarını belirten Göçer, mera alanlarının hayvan yetiştiricilerinin ellerinden alınması sonucu 5 mahallede mağduriyetin meydana geleceğine dikkat çekerek, mera alanlarının hayvancılık alanı olarak kalması için yetkililere çağrıda bulunmuştu.
Mera alanlarının üzerine Güneş Enerji Santrali (GES) kurulması için özel şirketlere verilmesinin yanlış olduğunu söyleyen Göçer, Kürüm ve Çörekli mahallelerinin halkı talebine destek vererek söz konusu projenin iptal edilmesini istemişti.
Kürüm ve Çörekli mahalle sakinlerinin yanı sıra kentteki hayvan yetiştiricileri birlikleri ile HÜDA PAR’ın çağrısının ardından Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından kırsal Kürüm Mahalle Muhtarı Servet Boztaş’a gönderilen dilekçe cevabında, mera alanlarına yapılması planlanan Güneş Enerji Santrali (GES) projesinin iptal edildiği bildirildi.
Kürüm ve Çörekli mahallelerindeki hayvan yetiştiricilerine ait mera alanlarına kurulması planlanan projesinin iptal edilmesi mahalle sakinlerini ve hayvan yetiştiricilerini sevindirdi.
Mahalle sakinlerinin ve HÜDA PAR’ın “mera alanlarına dokunulmamalı” çağrısının karşılık bulmasını değerlendiren Göçer, projenin iptal edilmesini olumlu bulduklarını ve karara hayvan yetiştiricileri adına sevindiklerini söyledi.
Mera alanlarına zarar veren projenin iptal edilmesine ilişkin daha önce çağrıda bulunduklarını hatırlatan Göçer, çağrılarının karşılık bulmasına hayvan yetiştiricileri adına sevindiklerini dile getirdi.
Mera alanlarına dokunulmasının doğru olmadığını belirten Göçer, mera alanlarının yüzyıllardan beri hayvanların yaylım alanı olarak kullanıldığına dikkat çekerek GES’lerin mera alanlarına yapılmasının yanlış olduğunu belirtti.
“Mera alanları her zaman mera alanı olarak kalmalıdır”
Mera alanlarının yaylım alanı olarak kalması için Kürüm ve Çörekli mahallelerine yapılması planlanan GES projesine karşı çıktıklarını belirten Göçer, “Mera alanları her zaman mera alanı olarak kalmalıdır. Mera alanlarına GES veya farklı projelerin yapılmasını asla doğru bulmayız. Çünkü mera alanlarında hayvan yetiştiricilerimiz hayvanlarını otlatmaktadır. Mera alanları hayvan yetiştiricilerimizin elinden alındığı zaman hayvan yetiştiricilerimiz hayvanlarını nerede otlatacaklar? Bundan dolayı hiçbir zaman mera alanlarına dokunulmasını kabul edemeyiz. Çünkü mera alanlarına dokunulması veya azaltılması hayvancılığı bitirir.” dedi.
“Hayvan yetiştiricilerimiz çok zor günlerden geçmektedir”
Hayvan yetiştiricilerinin ve hayvancılığın sorunlarının çok olduğu bir ortamda mera alanlarının GES ve farklı projelere kurban edilmemesi gerektiğini ifade eden Göçer, “Hayvan yetiştiricilerimiz hayvanına yem almakta zorlanırken dağdaki mera yaylım alanları da ellerinden alınırsa hayvanlarını satmak ve hayvancılığı bırakmak zorunda kalır. Zaten artan maliyetler nedeniyle hayvan yetiştiricilerimiz çok zor günlerden geçmektedir. Üretici kaybettiğinden dolayı her geçen gün köylerde yaşayanların sayısı da azalıyor. Zor şartlarda üretim yapmaya çalışan, gıdamızı üretmeye çalışan hayvan yetiştiricilerimiz ve çiftçilerimizin mera alanlarına dokunulmamalıdır. Bizde bundan dolayı bu projeye karşı çıkmıştık.” diye konuştu.
“HÜDA PAR olarak her zaman halkımızın yanında olmaya devam edeceğiz”
Kürüm ve Çörekli mahallelerindeki hayvan yetiştiricilerine ait mera alanlarına kurulması planlanan projesinin iptal edilmesini doğru ve yapılan yanlıştan dönülmesini olumlu karşıladıklarını ifade eden Göçer, “Projenin iptal edildiğini öğrendik. Projenin iptal edilmesine hayvan yetiştiricilerimiz adına sevindik. Vatandaşımızı, hayvan yetiştiricilerimizi, çiftçimizi mağdur edecek, bu ülkeye ve kente zarar verecek, bu ülkede ve kentte üretimi engelleyecek, hayvancılığı ve çiftçiliği bitirecek yani halkımızın, ülkemizin ve şehrimizin aleyhine olacak, haksızlığa neden olacak, mağduriyetlere neden olacak her türlü girişimin her zaman karşısında olacağız. HÜDA PAR olarak her zaman halkımızın özellikle de zor şartlar ve imkansızlıklar içinde üretim yapan hayvan yetiştiricilerimiz ve çiftçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Mera alanına GES projesi kurulmaması için mahalleliye destek veren ve bu konuda mahallelinin yanında yer alan duyarlı herkese teşekkür eden Göçer, projenin iptal edildiğine dair dilekçede yer alan “iş ve işlemler için 3 yıl süre verilmiş” ifadesine açıklık getirilmesi ve ilerleyen süreçte projenin devam etmemesi için hayvan yetiştiricilerine ve mahalleliye garanti verilmesi gerektiğini ifade etti.