Pandemi sonrasında evlerde mobilya tercihleri değişti

0
793

Pandemide tüm dünyada aynı anda işin ve okulun eve taşınması, yaşam alanlarında fonksiyonel mobilya ihtiyacını artırırken, Türk mobilyasının ihracat yolculuğunu da hızlandırdı. Türk mobilya sektörünün 6 milyar dolar ihracat hedefine koştuğunu söyleyen Pınar Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı, Gaziantep İhracatçı Mobilyacılar Birliği Genel Başkanı ve Oğuzeli Mobiya ve Ahşap Ürünleri Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Tümüklü, mobilya tercihlerinde, evlere fonksiyonellik gelirken, sektörde de uzun vadeli yatırımlara önem verildiğini söyledi.

Uzun süre tüm dünyayı etkisi altına alan ve insanların yaşam tarzını önemli ölçüde değiştiren pandemi, etkisini zamanla yitirse de getirdiği yeni yaşam tarzı, Türk mobilya sektörünün mesaisini artırdı. TÜİK’in verilerine göre 2021’de yüzde 25’i aşan artışla yılı 3,5 milyar dolar ihracatla kapatan sektörde çözüm odaklı tasarımlara yönelik talep de yükselişe geçti.
Süreç içerisinde mobilya tasarımlarında çözüm odaklı yaklaşımı öne çıkardığını belirten Pınar Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Tümüklü, “Pandeminin neden olduğu bu zorlu dönemde tüm dünyada aynı anda işin ve okulun eve taşınması farklı ihtiyaçlara yol açtı. Pandemi öncesinde yoğun iş yaşamının bir getirisi olarak adeta otel gibi kullanılan evlerde konfor ve fonksiyonel çözüm arayışları öncekiklie hale geldi ve bir çok ev home-office dönüşümü yaşadı. Son yıllarda AR-GE yatırımlarını hızlandıran Türk mobilya sektörü, İleri teknoloji ve tasarım gücüyle, talebe bağlı üretimlerle başta komşu ülkeler olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinin çözüm arayışlarına hızlı cevap verdi. Mobilyada dünyanın merkezi olmaya aday olan sektörümüz bu yıl, 6 milyar dolar ihracat hedefine koşuyor” dedi.

Yaşam alanlarının ofis ve okulu da içine alacak şekilde yenilenmesinin çözüm odaklı tasarımlara ihtiyacı artırdığını ifade eden Tümüklü, “Pandemi mobilyada işlevsel tasarım anlayışında köklü değişimler yarattı. Uzun yıllara dayanan tecrübemiz ve yenilikçi yüzümüzün bir yansıması olan çözüm odaklı fonksiyonel tasarımlarımızla evlerin değişen kimliklerini yeniden şekillendiriyoruz. Kendi ekibimizle geliştirdiğimiz tasarımlarımızda, pandeminin yarattığı yeni dünya düzeninin tüm ihtiyaçlarına yanıt veriyoruz. Mutfak, yatak odası, çalışma odası, koltuk ve salon takımları başta olmak üzere, çok sayıda kategoride geliştirdiğimiz koleksiyonlarımıza eklediğimiz fonksiyonel özelliklerle konfor beklentisini karşılıyoruz. Uluslararası kalite standartları çerçevesinde ürettiğimiz modern koleksiyonlarımızla mobilyayı sadece ihtiyaç olmaktan çıkartarak, uzun vadeli yatırım enstrümanları arasına kazandırdık. Yepyeni trendlerin temsilcisi olan özgün tasarımlarımız, mobilyada yüksek kalitenin de temsilciliğini hakkıyla üstleniyor ve bundan gurur duyuyoruz” diye konuştu.

DÜNYA TÜRK MOBİLYASINI TERCİH EDİYOR
Gaziantep İhracatçı Mobilyacılar Birliği Genel Başkanlığı ve Oğuzeli Mobilya ve Ahşap Ürünleri Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini de yürüten Pınar Tümüklü, şunları söyledi:
“Mayıs ayında ihracatını yüzde 22,4 artırarak 613,4 milyon dolarla Türkiye’nin toplam ihracatından 3,2’lik pay alan mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü başta ABD olmak belirlediği dünya pazarında tüm hedeflerini tutturuyor. Stratejik pazar olarak belirlenen dünyanın en büyük ithalatçısı ABD’ye mayıs ayında yüzde 28,4’lük artışla 25,2 milyon dolarlık ihracat yapılırken, ilk 5 ayda ise yüzde 17,5’luk artışla 138,2 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.”

MOBİLYA İHRACATINDA GAZİANTEP 5’NCİ SIRADA
Tümüklü, Gaziantepli mobilya üreticilerinin ihracat başarısına da değinerek, “Mayıs ayında il bazında yapılan ihracatta İstanbul liderliğini korudu. 251 milyon 591 bin dolar ihracat yapan İstanbul’u; İzmir, Bursa, Gaziantep ve Kayseri takip etti. Ocak-Mayıs döneminde mobilya ihracatında en başarılı 5 il sırasıyla İstanbul, Bursa, İzmir, Kayseri ve Gaziantep oldu” ifadelerini kullandı.

OĞUZELİ MOBİLYAKENT, YENİ UFUKLAR AÇACAK
Gaziantep’ten 2021 yılında mobilya, ahşap ve orman ürünleri olarak toplam 409 milyon 118 bin 787 dolar tutarında ihracat gerçekleştirildiğini kaydeden Tümüklü, Oğuzeli ilçesinde kurulum çalışmaları hızla süren Mobilyakent’in tamamlanmasıyla mobilya sektörünün çok büyük ivme kazanacağını belirtti.
Tümüklü, Mobilyakent’in birinci kısmında arsa tahsislerinin tamamlandığını ve yapım ihalesinin de geçtiğimiz günlerde yapıldığını anımsatarak, “Bazılarının hayal diye nitelendirdiği ancak somut bir gerçeğe dönüşen Mobilyakent Projesi, sadece Gaziantep’in değil Türk mobiya sektörü için de çok büyük bir kazanım olacak. Modern üretim olanaklarına kavuşan mobilyacıların ihracatta daha büyük destanlar yazacağını biliyoruz. Gaziantep, yakın bir zamanda tüm Ortadoğu’nun bir numaralı mobilya üretim ve ihracat merkezi haline gelecek” şeklinde konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz