Irak, Türk yatırımcılara farklı yatırım ve ticaret fırsatları sunuyor

0
372

Irak’ın Anbar ve Diyala vilayetlerine, Türkiye’nin Irak Büyükelçisi Ali Rıza Güney himayelerinde planlanan ve gerçekleştirilen ziyaretlere çok sayıda iş insanı katıldı. Heyette yer alan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı Halit Acar ziyaret ve toplantılara dair izlenimlerini paylaştı.

14 Mayıs’ta gerçekleşen Anbar ziyaretine Vali Ali Farhan Hameed ev sahipliği yaptı. Anbar Yatırım Kurumu, Anbar Müteahhitler Birliği, Anbar Ticaret Odası, Anbar Havalimanı’nda çalışan şirketler ve yatırımcılarla gerçekleşen toplantıda; Türkiye’nin Irak Ticaret Müşaviri, Irak Anbar milletvekili ve STK temsilcileri de hazır bulundu.
İki ülke arasındaki yatırım ve iş birliği imkanlarının ele alındığı toplantının son derece verimli geçtiğini belirten DEİK Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı Halit Acar, “Anbar Vilayeti, önemli bir ticari potansiyele sahip. Anbar’da, öncelikli güneş enerjisi olmak üzere sürdürülebilir enerji, sağlık ve eğitim, sanayi, tarım ve hayvancılık alanında yatırım ve ticaret fırsatları söz konusu. Türk iş insanları bu fırsatları değerlendirirken; Irak Cumhuriyeti’nin yüzölçümü olarak en büyük vilayeti olan Anbar’da bir yatırım komisyonun varlığı da büyük bir avantajdır.” dedi.
18 Mayıs’ta gerçekleşen Diyala ziyaretine, Vali Muthana Al-Timimi ev sahipliği yaptı. Valilikte resmi karşılamayla başlayan program, iş dünyasıyla gerçekleşen toplantıyla devam etti. Toplantıda iş insanlarının yanı sıra; Diyala Valisi Muthana Al-Timimi, Vali Yardımcısı, Yatırım Komisyonu Başkanı, Valiliğin tüm birimlerinin sorumlu yöneticileri de hazır bulundu.
Başkan Acar, Diyala’da yapılan toplantıda özellikle enerji, konut, tarım, çöp-atık alanındaki yatırımların öne çıktığını belirterek, “Diyala Vilayeti de ülkemiz iş insanları için önemli yatırım fırsatları sunuyor. Diyala’da yaptığımız toplantı ve görüşmelerde pek çok konu gündeme geldi. Verimli ve başarılı bir program oldu” diye konuştu.
Irak’ın Anbar ve Diyala vilayetlerine yapılan ziyaretleri değerlendiren DEİK Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı Halit Acar, Irak’ın karşılıklı yatırım ve iş imkanları açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Başkan Acar, potansiyelin hayata geçirilmesi için önem arz eden bazı noktaları şöyle sıraladı:
“Öncelikle bürokrasi azaltılarak, ulaşım, seyahat prosedürleri ve vize işlemleri pratik hale getirilmelidir. Türk firmalarının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır. Irak’taki konut, altyapı, hastane ve okul gibi kamu binalarının yapımında, Türk müteahhitlik ve müşavirlik firmalarına pozitif ayrımcılık sağlanmalıdır. Gıda, tarım, makine-ekipman, savunma, lojistik, finans-bankacılık, mobilya, enerji, sağlık-medikal, giyim-tekstil ve enerji sektörlerinde daha fazla iş birliği için şartların kolaylaştırılması her iki ülke açısından yararlı olacaktır.
Komşumuz Irak’la ticari ilişkileri geliştirmek istiyoruz. Bu amaçla DEİK olarak tüm dünyaya yayılmış 148 iş konseyimize ait tüm networkümüzü Iraklı dostlarımızla birlikte kullanmaya her zaman hazırız. Anbar ve Diyala vilayetlerine yaptığımız ziyaretler, bölgenin yatırım potansiyelinin görülmesi açısından son derece faydalı oldu. Irak tarafı da ziyaretlerden memnun kaldı. Ülkemiz iş insanlarının bu bölgelere özel bir ilgi göstermesi son derece faydalı olacaktır.”
Başkan Acar ayrıca, Irak Büyükelçisi Ali Rıza Güney’e teşekkür etti. Acar; “Yoğun diplomatik programlarının yanı sıra ülkemiz iş insanlarına vizyon açan bu ziyaretleri planlayan ve her zaman yanımızda olarak desteğini esirgemeyen Sayın Irak Büyükelçimiz Ali Rıza Güney’e şükranlarımı sunuyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz