Gaziantep’in imece usulü asırlık ‘köy kahkesi’ geleneği

0
687

Gaziantep’te kadınlar, Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala, coğrafi işaretli asırlık lezzet olan ve bayram kahkesi olarak adlandırılan ‘Köy Kahkesi’ni imece usulü hazırlıyor.

UNESCO’nun gastronomi dalında yaratıcı şehirler ağına dahil ettiği Türkiye’deki ilk kent Gaziantep’te, bayram sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden ‘Köy Kahkesi’ni yetiştirmeye çalışan kadınlar bir araya gelerek her gün bir ailenin kahkelerini hazırlıyor. Bayramda tüketilmek ve ikram edilmek üzere hazırlanan kahke yapımı için akraba ve komşularıyla bir araya gelen kadınlar, imece usulü hazırladıkları ürünleri mahalle fırınlarındaki odun ateşinde pişirtiyor.

İçerisine tahin, susam, kendir tohumu, rezene, çörek otu, tarçın, yumurta, irmik ile süt konulan ve yoğrulduktan sonra tek tek halka şeklinde ya da oklava ile açılıp bardak ile şekil verilen kahke, bayram günü tüketilip yıl boyunca da gelen misafirlere ikram ediliyor.

EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ; BAYATLAMIYOR OLMASI
Halk arasında ‘köylü kahkesi’ ya da ‘bayram kahkesi’ olarak bilinen ‘Köy Kahkesinin’ tazeliğini korumasındaki en önemli faktörün mayalama işleminin diğer kurabiyelerden farklı olması olduğunu dile getiren İslim Pınar, kahkenin yıl boyunca tazeliğini koruduğunu söyledi.

Bu geleneği yeni neslin çok bilmediğini ifade eden Pınar, bayrama sayılı günler kala komşuları ile bir araya gelerek hazırlıklara başladıklarını belirterek, “Biz eskiden beri içine kattığımız ürünleri göz kararı ile yaparız. Bu yaşıma gelene kadar her yıl bu kahkeyi yaptık. Şimdiki gençler bu kültürümüzü bilmiyor. Daha çok hazır satılanlardan alıyorlar ve onunda tadı bunun gibi güzel olmuyor. El yapımı kahke daha lezzetli ve daha uzun ömürlüdür. Bayatlamaz bir yıl boyunca evde sürekli olarak tüketiriz. Bayrama günler kala toplanıyor ve her gün bir evin kahkesini yapıyoruz. Evde hazırlayıp tepsilere diziyoruz, sonra da fırına götürüp odun ateşinde pişiriyoruz” dedi.

Vahide Tatar ise, kahkenin kentin önemli bir kültürü olduğunu söyledi. Tatar, yıllardır her bayramda komşuları ile toplanıp kahke yaptıklarını vurgulayarak, “Gaziantep’te asırlardır her Ramazan bayramı bu kahkelerden yapılır. Biz de komşularla birleşip her yıl bayram öncesinde kahkemizi yaparız’ diye konuştu.

Öte yandan kentte faaliyet gösteren fırınlarda kahke pişirme yoğunluğu günler öncesinden başlarken, fırıncı esnafı talep nedeniyle sahura kadar mesaisini devam ettiriyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz