Karekod hizmetiyle sokak hayvanları aç kalmayacak ve sahiplenilecek

0
366

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin (GBB) hayata geçirdiği QR Kodu Sistemi ile hem sahipsiz sokak hayvanlarının aç ve susuz kalması engellenecek hem de kedi veya köpek sahiplenmek isteyen vatandaşlar başvuru şartnamesine ulaşacak.

GBB Doğal Hayatı Koruma ve Hayvanat Bahçesi ile Bilgi İşlem Daire Başkanlığı iş birliğinde sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik yeni bir projeye imza atıldı. Bu kapsamda hayvanlar için şehirde konumlandırılan 200 besleme noktasına QR kodu yerleştirildi. Bu hizmetle, besleme noktalarında mama ve su ihtiyacı gören vatandaşlar, akıllı telefonlarıyla karekodu okutarak görevlendirilen yetkili kişilere sinyal gönderebilecek. Bu sayede, ekipler hangi noktalara mama ve su takviyesi yapması gerektiğini anlık öğrenebilecek. Ayrıca GBB resmî WEB sayfasına da eklenecek karekod ile hayvan sahibi olmak isteyen kişiler, başvuru şartnamesinin detaylarını görebilecek.

VATANDAŞLAR, KAREKOD İLE KIRMIZI, SARI VE YEŞİL ŞEKLİNDE MESAJLARINI MERKEZE BİLDİRECEK

Konu hakkında açıklamada bulunan Doğal Hayatı Koruma ve Hayvanat Bahçesi ile Bilgi İşlem Daire Başkanı Celal Özsöyler, sahipsiz sokak hayvanları için hazırlanan besleme noktalarına düzenli olarak yem, mama ve su dağıtımı yapıldığının altını çizerek, “Hayvanlarımızın ihtiyaçlarına daha iyi şekilde cevap verebilmek için besleme noktalarına karekod yerleştirdik. Vatandaşlarımız bu QR kodlarını okutarak hangi noktada mama ve su ihtiyacı varsa bizlere bilgi verebilecek. Merkezde bulunan ekipler de eğer vatandaş, besleme noktasındaki mama ihtiyacını kırmızı olarak işaretlerse mamanın hiç olmadığı anlaşılacak, sarı işaretlenirse mama az, yeşil de ise bölgedeki mamanın yeterli olduğu bilgisine ulaşılacak. Ekiplerde edinilen bilgiler doğrultusunda mama dağıtımını gerçekleştirecek.” dedi.

OR kodlarının kullanılarak hayvan sahiplenmenin de pratik bir nitelik kazanacağını anlatan Özsöyler, “Sahipsiz sokak hayvanlarını sahiplendirmek adına da bir yandan çalışmalarımız devam ediyor. Bu noktada karekod sistemi sayesinde vatandaşlarımız eğer ki hayvan sahiplenmek istiyorsa başvuru şartnamesine mevcut durumunun uygun olup olmadığını görebilecek.” diye konuştu.

GBB’ye bağlı Köpek Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde 2021 yılında toplamda 7 bin köpeğin tedavilerini ve bakımını gerçekleştirdiklerini ifaden eden Özsöyler, “7 bin hayvanın 4 bin tanesinin kısırlaştırarak aşılarını yaptık. Deri altına yerleştirdiğimiz çip ile de takibini sürdürüyoruz. 2 bin sokak hayvanımıza da yeni yuva bulduk. Bin tanesinin de barınağımızdaki tedavilerine devam ediliyor.” ifadelerini kullandı.

ŞARTNAMEDEKİ TÜM KOŞULLARIN YERİNE GETİRİLMESİ GEREKİYOR

Hayvan sahiplenmek isteyen vatandaşlar için hazırlanan şartnameye göre, hayvan sahiplenecek kişilerde 25 yaş ve üzeri olma şartı aranırken 18-25 yaş aralığında olanlar içinse aile onayı isteniyor. Bu koşullara uygun kişiler, kimlik fotokopisi ve sahiplenme bilgisini içeren belgeleri hazırlayarak başvuru sürecini tamamlamış olacak. Büyük ırk köpek talep edilmesi halinde kişinin apartman dairesinde oturmaması gerekiyor. Başvuran kişi, hayvan sahiplenmesi hususunda bir sakınca görülmezse, zincir ve tasma temin ederek yeni yol arkadaşını GBB’ye bağlı Hayvan Barınağı’ndan belirlenen tarihler arasında alabilecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz