25 Aralık Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümü kutlamaları kapsamında Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) tarafından hazırlanan, konuşmacılığını GAÜN Rektör Danışmanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gazikültür A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar’ın yaptığı ”Antep Savunması” konferansı gerçekleşti.
GAÜN Atatürk Kültür Sahnesi’nde düzenlenen konferansta konuşan Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar konuşmasında Antep Savunmasındaki kahramanlıklardan bahsederek, gençlerin yakın tarihi çok okuyarak, Türkiye üstünde oynanan oyunları çok iyi idrak etmeleri gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Yakar öğrencilere seslenerek şunları söyledi: “Hangi branştan olursanız olun ama muhakkak tarihi okuyun. Unutmadık, unutturmayacağız! Eğer unutursak bırakın bir kaşık suyu, susuz boğarlar. Özellikle çocuklar üzerinden milli şuuru ve bilinci aşılamak zorundayız” dedi.
25 Aralık Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yılı etkinliklerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde gerçekleştirdiklerini belirten Prof. Dr. Yakar, Pandemi şartlarına rağmen Gaziantep’in kurtuluşunun ortaya konulan mücadelecinin günümüzde gençlere ve çocuklara anlatılması, geleceğe de güzel bir miras bırakılması için, Gaziantep’teki bütün kurumların müthiş işler yaptıklarını söyledi. Prof. Dr. Yakar, “Aradan geçen 100 yıllık süreçte, çoluğuyla çocuğuyla, kadınıyla erkeğiyle Gaziantep olarak öyle bir mücadele ortaya koyduk ki, aynen 100 yıl önce atalarımızın yaptığı mücadeleciyi bu defa da sanayide, ticarette, teknolojide Gaziantep elinden geleni başardı ve başarmaya devam edecek. Antep savunmasını Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde yapılıyor. Buradaki tek amacımız, gençlere ve çocuklara Antep Savunmasının önemini anlatarak onlara atalarımızın bize emanet ettiği kanlarıyla, canlarıyla, mallarıyla feda ettiği bu toprakları bizde miras olarak çocuklarımıza bırakalım. İnşallah kıyamete kadar da ilelebet bu topraklar Müslüman bir yurt olarak kalacak” şeklinde konuştu.
100 Yıl önce oynan oyunla 100 yıl sonra oynan oyun arasında hiçbir fark olmadığını dile getiren Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar şunları söyledi: “100 yıl önce Fransızlar ve İngilizler Ermenilere silah vermişti, 100 yıl sonra da Amerika Suriye’nin kuzeyinde PKK ve YPG’ye silah verdi. 100 yıl önce Sevr Anlaşmasıyla bizi Anadolu’ya tıkmak isteyenler, 100 yıl sonra da mavi vatanda, Akdeniz’de bizi köşeye sıkıştırmak istiyorlar. Siyasi irademiz, teknolojimiz, sanayi ve askeri olarak güçlü olduğumuzdan inanıyoruz ki bu vatanın karşısına çıkacak hiçbir güç yoktur. Hep söylenilir ‘Ya devlet başa, ya kuzgun leşe’. 100 yıl önce Osmanlı’nın zayıf halinden batılı devletler, emperyalist güçler faydalanmışlardır ve Osmanlı’yı mağlup etmeye çalışmışlardır. Ama unuttukları bir şey vardı, o Türk Milleti’nin hiçbir zaman esaret olamayacağıydı.”
Prof. Dr. Yakar konuşmasını son bölümündeyse şunları söyledi: “Biz 100 yıl önce acı zerdali çekirdeğinden yemek yapıp yerken şimdi lezzetin başkenti olduk. İmalat-ı Harbiye’den silahları yaparken şimdi 400 bin kişinin çalıştığı 5. organize sanayiye sahip olduk. Binlerce bomba sonucu yıkılmış, harabe olmuş şehirden 450 bin mülteciye misafirlik yapacak duruma geldik. Posta güvercinlerinden TEKNOFEST’i yapan bir şehir durumuna geldik. Geçmişte başardık, şimdi de başarabiliriz. İkinci yüz yıla girdiğimizde şehir ve ülke olarak bunu yapacak gücümüz var. Yeter ki, gençlerimiz kendine güvensinler, tarihlerini okuyarak yaşantılarına devam etsinler.”