Uçar esnaf ve çiftçilerin sorunlarını dinledi

0
298

Cumhuriyet Halk Partisi ( CHP ) Gaziantep İl Başkanı Mehmet Neşet Uçar hafta sonu yaptığı Oğuzeli ve Karkamış İlçe ziyaretlerinde esnaf ve çiftçilerin dertlerini dinledi.

Oğuzeli’nde esnaf ziyareti yapan İl Başkanı Uçar Esnafın kendisine; Pandemi sürecindeki kapanmalardan dolayı ekonomik olarak ciddi kayıplar yaşadıklarını ve iktidarın yeterli desteği sağlayamamasından dert yandıklarını söyledi. Esnafın en fazla kapanma sürecindeki vergi borçlarının silinmesi yönünde taleplerinin olduğunu belirten Uçar ayrıca artan fiyatlardan dolayı vatandaşın alım gücünün giderek azaldığını ve ihtiyaçları karşılamakta zorluk çektiğini ifade ederek Cumhuriyet Halk Partisi olarak esnafın her zaman yayında olduklarını söyledi. Hükümetin pembe tablo çizmeyi bir tarafa bırakarak bir an önce ekonomik yangına müdahale etmesi gerektiğini ifade etti.

Oğuzeli’nden sonra Karkamış’a gerecek çiftçilerin sorunlarını dinleyen İl Başkanı Uçar’a Karkamış’ın Yolağzı Köyü Muhtarı Menderes Sarı yanı başlarından akan Fırat’ı seyretmekle yetindiklerini söyledi. Köylerine 2010 yılında sulama kanalının geldiğini ve kuraklık nedeniyle çok güç durumda kaldıklarını belirten Sarı çiftçilerin sorunlarını paylaştı.

“Yüksek maliyetli kuyu suyu kullanımı bile, Nizip – Birecik Barajı’ndan gelen suyun birkaç kat daha ucuza mal oluyor. Zaten, mazot ve gübreye yapılan zamlar yüzünden sıkıntı çekiyoruz. Bir de pahalı su kullanırsak iyice güç durumda kalacağız. Bu kanallar neden doğru yapılmadı? Neden su sızdırıyor? Su sızdıran bu kanalları tamamlanmadan kim teslim aldı? Bunların araştırılıp, sorunun çözümünü bekliyoruz. Doğru bir şekilde yapılmadığı için kanallar su sızdırıyor. Üstü açık olduğundan da buharlaşan su ve suyun pompalanması için kullanılan elektrik maliyeti artırıyor. Biz de köyümüze kadar gelen boş kanallara ve susuzluk nedeniyle kuruyan fıstık ağaçlarımıza bakıyoruz.”

Seneye De Fıstık Yok

Susuzluk nedeniyle bölgedeki verimli arazilerin sulanamadığını belirten CHP Gaziantep İl Başkanı Neşet Uçar ise, “Dünya yıllar önce açık kanalla su taşıma uygulamasından vazgeçti. Bizde ise hala kullanılmaya çalışılan bu sistem nedeniyle çiftçimiz kuraklığın girdabında kıvranıyor. Yüzlerce fıstık ağacı kurudu.

Bu sene de önümüzdeki sene de fıstık yok” dedi. Susuzluktan fıstık ağaçlarında bakteriyel hastalıkların ortaya çıktığını, yüzlerce ağacın kuruduğunu belirten Uçar, Barak Ovası’nın Türkiye’nin en verimli toprakları arasında olan bir bölge olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Nizip-Birecik Baraj Gölü 2001’de sulama için kullanılabilir duruma geldi. 2010’da ise 25 kilometre uzunlukta 5 kanal tamamlandı. Ama, kanallara hala su verilmiyor. Sebebi, kalitesiz bir şekilde yapılan kanallardan fazla miktarda sızıntı olması ve üstü açık kanal olduğu için buharlaşmadan dolayı yüksek oranda su kaybı yaşanması. Bu etkenler de maliyeti çok yükseltiyor ve çiftçi de suyu kullanamıyor. Şimdi ise yanlışta ısrarla, izolasyon yapılıp sızma önlenmeye çalışılıyor. Bu bölgede şuanda sulanabilir 2 milyon dönüm arazi var. Nizip-Birecik Barajı’ndan enerji için su veriliyor. Ama, suyun gerçek sahipleri sulama için su alamıyor. Devletin kangrene dönüşen bu sorunu çözmesini, milyonlarca liralık yatırımın atıl durumdan kurtarılarak çiftçinin kullanımına açılmasını bekliyoruz.” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz