158 ülkeye 1 milyar 46 milyon dolarlık halı ihracatı

0
249

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan, yılın ikinci yarısında sektördeki toparlanma sürecinin daha hızlı olacağını belirterek, yılbaşında belirlenen yıllık 3 milyar dolarlık ihracat hedefini koruduklarını bildirdi.

Türkiye Halı Sektör Kurulu toplanarak gündemi ve ihracat verilerini masaya yatırdı. Salahattin Kaplan Başkanlığında telekonferans sistemiyle toplanan TİM Halı Sektör Kurulu toplantısına TİM Başkanı İsmail Gülle’de katıldı. Sektörel sorunlar hakkında bilgi alan TİM Başkanı Gülle, halı sektörünün ülke ihracatı için önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek üretici ve ihracatçıları kutladı.

HALI İHRACATINDA TOPARLANMA SÜRECİNE GİRİLDİ
Telekonferans sistemiyle gerçekleştirilen toplantıda konuşan Kaplan, dünya genelinde pandemi süreciyle ilgili yaşanan sıkıntılardan tüm sektörlerde olduğu gibi halı sektörünün de olumsuz etkilendiğini ancak Haziran itibarıyla sektörde toparlanma sürecinin başladığını söyledi.
2020 yılı için Türkiye geneli için belirlenen 3 milyar dolar halı ihracat hedefini revize etmeyeceklerini ve bu hedefi yakalamak için çaba göstereceklerini ifade eden Kaplan, “2020 yılının ilk 6 aylık sürecinde Türkiye genelinden toplam 158 ülkeye 1 milyar 46 milyon 178 bin dolarlık halı ihracatı gerçekleştirildi. Yılın ikinci yarısında toparlanma süreci daha hızlı sürecek. Haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 47,4’lük artışla 195 milyon 175 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Bu yükseliş sektörümüz için büyük önem taşıyor. Haziran 2020’de Türkiye genelinden 171 milyon 483 bin dolarlık makine halısı, 21 milyon 371 bin dolarlık tüfte halı, 1 milyon 842 bin dolarlık el halısı ve 480 bin dolarlık kilim ihracatı yapılmıştır” dedi.

EN ÇOK ABD’YE HALI İHRAÇ EDİLDİ
Ülke bazında da değerlendirmeler yapan TİM Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan, Haziran 2020 döneminde Türkiye genelinden yapılan ihracatta ilk sırada 77 milyon 193 bin dolarla Amerika Birleşik Devletleri, ikinci sırada 21 milyon 97 bin dolarla Suudi Arabistan’ın yer aldığını belirterek, Almanya’nın ise 10 milyon 849 bin dolarla üçüncü sırada yer aldığını sözlerine ekledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz