GAZETE

0
298

M. Hanifi KILIÇ

Yeni bir gazete, yeni bir heyecan…

Medya dijitalleşiyor, gazete tirajları büyük bir hızla düşüyor.

İnsanlar artık gazete okumuyor.

Bu tespitlerin yaygın bir şekilde konuşulduğu bir ortamda yayın hayatına başlıyor Gaziantep SÖZ.

Tespitler yanlış değil. Ancak, tespitler bir sonuçtur.

Şüphesiz ki, gazeteler bitse de gazetecilik bitmez. Mecra değiştirir.

Türkiye’de gazete okunmaması, tirajların baş aşağı düşmesini dijital medyaya, sosyal medyaya bağlamak, eksik bir tespittir. Kolaycılığa kaçmaktır.

Gazeteler tiraj kaybediyor. Ulusal gazeteler son 5 yılda tirajlarını yaklaşık yarı yarıya kaybetti.

Tirajların baş aşağı düşmesini, “İnsanlar gazete okumuyor” diye yorumlarsak, suçu sadece ve sadece okura atmış oluruz.

Okurun bir suçu varsa, gazetelerin iki suçu var. Çünkü gazetelerin içi boşaldı, objektif ve doğru habercilikten uzaklaşıldı, gazeteler itibar kaybetti… İçi boş bir gazeteyi, kim neden alsın ki!

Yine gazetelerin okunmamasını, teknolojideki ilerlemelere, dijitalleşmeye, sosyal medyaya bağlamak da çok gerçekçi olmaz. Bugün 123 milyon nüfuslu Japonya’da günlük 70 milyon gazete satılıyor. Dünyanın en çok satan gazetesi Yomiuri Shimbun Japonya’da yayın yapıyor ve tam 14 milyon tirajı var. Japonya dijitalleşmede, teknolojide bizden daha mı geri ki, orada nüfusun yarısından fazla gazete satılıyor? Elbette, teknoloji ve dijitalleşme konusunda Japonya ile aramızda çok mesafe var.

Gaziantep SÖZ, böyle bir ortamda nasıl bir yayın politikası izleyecek?

Öncelikle, hiçbir haberin vatanın bölünmez bütünlüğünden, insanlarımızın birlik ve beraberliğinden daha kıymetli olmadığını biliyoruz. Bu düşünce olaylara bakış açımızda çok etkili olacak.

Her olaya, muhalif bir pencereden, ön yargı ile bakıp, olumsuz yön arayan felaket tellallarından olmayacağız ama Gaziantep’teki yanlışları ve eksikleri dile getirmekten de geri kalmayacağız.

Toplumun değerleri ile barışık olacağız. Din, dil ve inanç hürriyetine saygı gösterecek, evrensel insan haklarından taviz vermeyeceğiz.

Kadınlara, çocuklara, gençlere, toplumun dez avantajlı kesimlerine her zaman pozitif ayrımcılık yapacağız.

Cevap hakkına saygı duyacak, haberin muhataplarının da görüşlerine sütunlarımızda yer vermeye azami gayret göstereceğiz.

Elbette gazetelerin ticari kaygıları olacaktır. Ama hiçbir zaman, bir iş insanının vefat eden 90 yaşındaki annesine birinci sayfanın yarısını ayırırken, bir şehit cenazesini iç sayfaya atacak kadar ticari kaygıları ön plana çıkarmayacağız.

Sayın Valimiz Davut Gül, bir açıklamasında, Gaziantep basını için, “Şehrin en zayıf halkası” benzetmesini yapmıştı. Benzetme biz gazetecilerin hoşuna gitmese de, gerçeklik payının olduğunu bilerek, bu halkanın güçlendirilmesine katkı sağlamaya çalışacağız.

Gaziantep SÖZ, ekip arkadaşlarımızla birlikte bu ilkelerle yayın hayatına başladı. Uzun soluklu bir yolculuk olmasını dileriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz