Gaziantepli sanayicilerin hedefi: savunma sanayi

0
321

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından, Gaziantep’in savunma sanayisine ürün yapma potansiyeli ve yapılabilecek işbirliklerinin değerlendirilmesi amacıyla, “Savunma Sanayi Buluşması Gaziantep” toplantısı yapıldı.

GSO Meclis Salonu’nda yapılan toplantıya Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Milletvekili Mehmet Sait Kirazoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi, Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı Harun Çelik, GAÜN Rektör Yardımcısı Metin Bedir, TSGV Genel Müdürü Sadık Piyade, GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Aselsan Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı. Prof. Dr. Haluk Görgün, Roketsan Genel Müdürü Selçuk Yaşar, Havelsan Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, STM Genel Müdürü Murat İkinci, SSTEK Genel Müdürü Mustafa Gürsoy, TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Naki Polat, kurum ve kuruluşların uzman ve yöneticileri, firma temsilcileri, iş insanları, GSO yönetim kurulu ve meclis üyeleri katıldı.

GSO BAŞKANI ÜNVERDİ: GAZİANTEP’TE SAVUNMA SANAYİNE YÖNELİK BİR ŞİRKET VE İRTİBAT OFİSİ KURULMASINI İSTİYORUZ
GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi toplantıda yaptığı konuşmada, dünyanın önde gelen ekonomilerine bakıldığında savunma sanayine yönelik çok büyük yatırımlar yaptıklarını gördüklerini belirterek, savunma sanayinin ülke güvenliği kadar, sağladığı katma değerle ekonomik kalkınmaya da öncülük ettiğini söyledi.
Adnan Ünverdi savunma sanayi yatırımlarının stratejik olarak ülkemizin çeşitli bölgelerine yayılması gerektiğine inandıklarına dikkati çekerek şöyle devam etti:
“Bu bağlamda Ankara, Sivas ve Konya’da olduğu gibi Gaziantep’in de bu sürece entegre olması için ortak akıl çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlimizdeki yerel yönetimler, siyasetçiler, sivil toplum kuruluşları, iş dünyası ve tüm kurumları ile Gaziantep savunma sanayinde yerli ve milli üretim için yapılacak çalışmalar noktasında taşın altına elini koymaya hazır. Gaziantep olarak biz Konya ve Sivas’taki modelin Gaziantep’te de uygulanarak, savunma sanayine yönelik bir şirket kurulmasını özellikle istirham ediyoruz. Bunun yanında savunma sanayine yönelik vakıf şirketlerimiz tarafından şehrimizde bir irtibat ofisi kurulmasını görüşlerinize sunuyoruz. GSO olarak kurulacak bu ofise ev sahipliği yapabilir ve fiziki imkanlarını karşılayabiliriz. Ayrıca şehrimizde savunma sanayine yönelik eğitim verilmesi ve yetişmiş eleman ihtiyacının karşılanabilmesi için savunma sanayine yönelik bir meslek lisesinin kurulmasının uygun olacağını düşünüyor, desteklerinizi bekliyoruz” diye konuştu.
“Bizler şehir olarak kenetlendik ve savunma sanayine odaklandık” diyen Ünverdi, “Savunma sanayinde şehrimizde atılacak adımlar sanayimizin değişim ve dönüşümüne zemin hazırlayacak. Endüstri 4.0, yapay zeka, robot teknolojilerinin hızla yaygınlaştığı bir dönemde savunma sanayindeki yatırımlar sanayicimize yüksek teknolojili ve katma değerli üretimleri de öğretecek. Bununla birlikte sanayimizdeki düşünsel dönüşümü de gerçekleştirmiş olacak ve yeni bir vizyonla ülkemizin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında olma hedefine önemli katkılarda bulunacağız. Gaziantepli sanayiciler olarak biz bu sürece hazırız. Çalışmalarımızı da azim ve kararlıkla sürdürüyoruz. Sizlerin yol göstermesi ve desteklerinizle inşallah da başaracağız” şeklinde konuştu.

SAVUNMA SANAYİİ BAŞKANI DEMİR: “GAZİANTEP’TE SAVUNMA SANAYİYE YÖNELİK ÜRETİM YAPILABİLECEĞİNE İNANIYORUZ”
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir de son yıllarda yaşanan Türkiye’ye silah satmama girişimlerine işaret ederek, “Savunma sanayinin önemini bugünlerde gün geçtikçe daha iyi anlıyoruz. Aslında teknolojinin tüm alanlarında yerli ve milli teknolojinin gerekliliğini bir kez daha görüyoruz. Bizim amacımız Türkiye’nin kaynaklarının olabildiğince kullanmak ve dışarıya bağımlılığı olabildiğince azaltmaktır. Bugünlerde yaşanan olaylar çerçevesinde bu bağımlılığın olabildiğince azaltılması gerektiğini iliklerimize kadar hissediyoruz. Çünkü ortak olduğumuz bazı programlarda bile bize karşı oluşturulan tavırları herkes görüp izliyor” diye konuştu.
Türkiye’nin savunma sanayide son yıllarda bir atılım gerçekleştirdiğine vurgu yapan Demir konuşmasını şunları ifade etti:
“Şu anda savunma sanayi portföyüne baktığımızda yaklaşık 700’e yakın proje bulunmakta. Bu projelerin toplam değerine kabaca baktığımızda ise 60-70 milyar dolar bandında bir portföy ortaya çıkıyor. Tabi bu projelerin bir kısmı kararlaştırıldı, bir kısmı kısmen yürüyor. Mesela milli uçak projemiz 8-9 milyar dolarlık bir proje olmasına rağmen sadece bir kısmına başlamış durumdayız. Savunma sanayi genelde Ankara’da yoğunlaştı. Amacımız bunu ülke geneline yaymak. Bugün baktığımıza savunma sanayinin Ankara’da yoğunlaştığını görüyoruz. Burada belirli bir temelin olması önemli ama Türkiye’nin çeşitli kentlerindeki kabiliyetlerini kullanmak ve kaynakların israf olmasına engel olmak da çok önemlidir. Bu bakımdan çeşitli illerimize gidip, modeller geliştirip orada yetkinlikleri tespit ederek bir katma değer oluşturmaya çalışacağız. Bu anlamda envanter çalışmalarımız da devam ediyor. Aynı zamanda Türkiye’de milli kurumsal kaynak yönetimi programı hamlesinin başlatılması gerektiğine inanıyoruz. İrili ufaklı firmalarımızın yabancı yazılımlar tarafından işgal edilmiş olması, kurumsal kaynak yönetimlerinin bağımlı hale gelmesi de bizi rahatsız eden bir konu. O nedenle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile bu konuda adım atmayı düşünüyoruz.”
Gaziantep’in de savunma sanayine yönelik üretim yapılabileceğini anlatan Demir, kentte birçok farklı sektörün faaliyet gösterdiğini belirterek, “Gaziantep’te de firmaların savunma sanayiye yönelik üretim yapabileceğine inanıyoruz. Bu kapsamda Gaziantep’te savunma sanayisi stratejisi ve yol haritası çalışmalarından da haberdarız. Bu konuda da desteklerimizi devam ettireceğiz. Gaziantep savunma sanayisine önemli katkılarda bulunabilecek bir şehir. Hatta hali hazırdaki tekstil gibi savunma sanayide akla ilk sırada gelmeyecek bir sektörde bile çok yetkin ürünler çıkararak buna katkı sunabilir. Burada kimyasal ve biyolojik saldırılara karşı engelleyici bir tekstil ürünü sunabilmesi veya operasyonlar için çok daha konforlu ürünlerin, ayakkabıların yapılması da faydalı olabilir” şeklinde konuştu.

Programın sonunda toplantıya katılan firma temsilcilerinin sorularını da yanıtlayan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’e plaket takdiminde bulunuldu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz