Aile sağlığı merkezlerinde (ASM) görev yapan binlerce ebe, hemşire ve tıbbi sekreter, Sağlık Bakanlığı’nın yeni yönetmelik düzenlemesi nedeniyle işini kaybetme riskiyle karşı karşıya bulunuyor.
Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, özellikle ASM’lerde uygulanan gruplandırma sisteminin yeni düzenlemeyle birlikte sürdürülebilirliğinin tehlikeye gireceğini belirterek Sağlık Bakanlığı’na acil düzenleme çağrısında bulundu.
ESNEK MESAİNİN KALDIRILMASI EK ÖDENEKLERİ TEHDİT EDİYOR
AHSEN Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, yeni yönetmelikle ASM’lerde esnek mesainin kaldırılmasının, A, B ve C grubu ASM’lerde ek personel çalıştırılmasını sağlayan mevcut sistem açısından ciddi sorun yaratacağını belirtti.
Çalışma saatlerine ilişkin yeni kriterlerin karşılanamaması halinde ASM’lere sağlanan ek ödeneklerin kesilebileceği, bunun da binlerce ebe, hemşire ve tıbbi sekreterin işsiz kalmasına yol açabileceği ifade edildi. ASM’lerde hizmet kalitesini artırmak amacıyla uygulanan gruplandırma sistemi kapsamında A, B ve C grubu merkezler, belirli kriterleri karşılamaları halinde ek bütçe alarak personel istihdam edebiliyor. Ancak yeni düzenlemeye göre esnek mesainin kaldırılmasıyla bu ek ödeneklerin kesilmesi riski doğuyor.
Dr. Kandemir, ödeneğin kesilmesinin yalnızca ASM çalışanlarını değil, doğrudan vatandaşın aldığı sağlık hizmetini de etkileyeceğine dikkat çekerek, “Ek personel istihdamının sürdürülememesi, aile sağlığı merkezlerinde verilen hizmetin niteliğini ve vatandaşın sağlık hizmetine erişimini olumsuz etkileyebilir” dedi.
“CARİ GİDERLER ENFLASYON KARŞISINDA HER GEÇEN YIL ERİYOR”
Dr. Kandemir, ASM’lerde yaşanan sorunun yalnızca yeni yönetmelikle sınırlı olmadığını, aile hekimlerine merkezlerin işletilmesi için verilen cari gider ödeneklerinin de artan maliyetler karşısında yetersiz kaldığını vurguladı. Kira, yakıt, elektrik, sarf malzemeleri ve personel giderleri başta olmak üzere işletme maliyetlerinin hızla yükseldiğine dikkat çeken Kandemir, cari gider ödemelerinin ise aynı oranda artmadığını belirtti.
Kandemir, “Aile sağlığı merkezlerinin işletme maliyetleri her geçen gün artarken, cari gider ödemeleri bu artışı karşılayamaz hale geliyor. Zaten ekonomik olarak zorlanan ASM’lerin üzerine bir de ek personel giderlerini karşılayamama riski ekleniyor” ifadelerini kullandı.
“EYLÜL AYINDA CİDDİ BİR İSTİHDAM SORUNU İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”
Yeni düzenlemenin Eylül ayında ortaya çıkarabileceği sonuçlara dikkat çeken AHESEN Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, Sağlık Bakanlığı’nın uygulama başlamadan önce aile hekimleri ve ASM çalışanlarını mağdur etmeyecek yeni bir düzenleme yapmasını talep etti.
Dr. Kandemir açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
“Sağlık Bakanlığı’ndan beklentimiz, aile hekimlerini, ebeleri, hemşireleri ve tıbbi sekreterleri mağdur etmeyecek bir düzenlemenin acilen hayata geçirilmesidir. Aile sağlığı merkezlerinin sürdürülebilirliği yalnızca sağlık çalışanlarının çalışma koşulları açısından değil, vatandaşın birinci basamak sağlık hizmetine erişimi açısından da büyük önem taşıyor. Gerekli önlem alınmazsa binlerce sağlık çalışanının işsiz kalması ve ASM’lerde sunulan hizmet kalitesinin düşmesi riskiyle karşı karşıya kalabiliriz.”






