CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, 3 Mayıs 2026 tarihinde kent genelinde etkili olan şiddetli yağmur ve fırtınanın ardından Gaziantep’in “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edilmesi amacıyla hazırladığı kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sundu.
ÜRETİCİNİN EMEĞİ BİR GECEDE YOK OLMA AŞAMASINA GELDİ
Meteorolojik verilere göre kısa sürede metrekareye 60 kilogram yağış bırakan süper hücre fırtınasının, beraberinde getirdiği dolu, hortum, sel ve kuvvetli rüzgârla birlikte şehir genelinde geniş çaplı tahribata neden olduğunu belirten Melih Meriç, başta Nizip ilçesi olmak üzere birçok bölgede tarım alanlarının ağır zarar gördüğünü söyledi.
Özellikle çiçeklenme ve tozlanma sürecinde olan Antep fıstığı bahçelerinin büyük ölçüde tahrip olduğunu söyleyen Meriç, fıstık ve zeytin ağaçlarında dal kırılmaları, ağaçların kökünden sökülmesi ve ciddi ürün kayıplarının yaşandığını vurguladı. Bu durumun üreticinin emeğini bir gecede yok olma noktasına getirdiğini ifade etti.
DERELER TAŞTI, OKULLAR TATİL
Afetin etkilerinin yalnızca tarımsal faaliyetlerle sınırlı kalmadığını dile getiren Meriç, kent merkezinde de yaşamı doğrudan etkileyen ağır sonuçların ortaya çıktığını kaydetti.
Alleben Deresi’nde meydana gelen taşkınlar nedeniyle cadde ve sokakların su altında kaldığını, çok sayıda aracın zarar gördüğünü, çatıların uçması ve ağaçların devrilmesiyle ulaşım akslarının ciddi şekilde etkilendiğini belirten Meriç, hasar gören okullar nedeniyle eğitime ara verilmek zorunda kalınmasının kamu düzenini ve günlük yaşamı önemli ölçüde sekteye uğrattığını kaydetti.
GAZİANTEP AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ
CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, yaşanan doğa olayının etkilediği alanın genişliği ve yol açtığı ekonomik kayıpların büyüklüğü nedeniyle sıradan bir meteorolojik olayın ötesine geçerek “genel hayata etkili afet” niteliği kazandığını savundu. Bölge ekonomisinin temel unsuru olan üreticilerin, daha önce yaşanan zirai don ve kuraklık sorunlarının üzerine gelen bu afetle birlikte çok zor bir duruma sürüklendiğini hatırlatan Meriç, Gaziantep’in afet bölgesi ilan edilmesinin zorunlu olduğunu vurguladı.
Meriç, afetzedelerin zararlarının hızlıca karşılanması, tarımsal üretimin devamlılığı ve destek mekanizmalarının ivedilikle devreye alınması için Gaziantep’in afet bölgesi ilan edilmesini talep etti.
TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifiyle vatandaşların mağduriyetlerinin azaltılması ve bölgenin ekonomik ile sosyal açıdan yeniden toparlanması hedefleniyor.






