Rakamlar açıklandı: Gaziantep’in ihracatını savaş olumsuz etkiledi

0
39

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), bölgenin 2026 yılı mart ayı ihracat verilerini açıkladı. GAİB verilerine göre, bölgenin mart ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,3 azalarak 948,5 milyon dolar oldu.
Bölgenin ihracat üssü Gaziantep’in ihracatı ise mart ayında yüzde 3,8 azalışla 826,2 milyon dolar olarak gerçekleşti. Güneydoğu Anadolu’nun ilk çeyrek ihracat performansı da geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,9 azalarak 2,8 milyar dolar seviyesinde kaldı.
BAŞKAN KİLECİ: “8 YILDA BÖLGE İHRACATINI YÜZDE 50 ARTIRDIK, ŞİMDİ BAYRAĞI DEVREDİYORUZ”
GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, 8 yıllık görev süresinin son mart ayı verilerini değerlendirirken, bölge ihracatının zorlu koşullara rağmen gösterdiği direnci vurguladı. Kileci yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “2018 yılında göreve geldiğimizde bölgemizin ihracatı yaklaşık 8,5 milyar dolardı. 2022’nin sonunda bu rakamlarımızı yaklaşık yüzde 50 oranında artırdık. Ancak sonrasında yaşadığımız deprem, içinde bulunduğumuz ekonomik koşullar ve komşularımızda yaşanmaya devam eden siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklar rakamlarımızı bir üst seviyeye taşımamıza engel oldu. Ancak geldiğimiz noktada, tüm bu zorluklara rağmen her bir kapıyı çalarak ülkemizin ürünlerini yurt dışına büyük bir titizlikle gönderen tüm ihracatçılarımızı yürekten kutluyorum. Görevde bulunduğumuz 8 sene boyunca her daim ihracatçımızın yanında olmaya gayret ettik. Yüzlerce eğitim, onlarca heyet organizasyonu ve fuar katılımı, yarışmalar ve daha nice organizasyonumuzla bölgemizde hatta ülkemizde birçok alanda ilklere imza attık. Yapmak isteyip yapamadıklarımız da oldu. İhracat için bir nefer olmaya yarın da devam edeceğiz.”
DİĞER İLLERİN MART İHRACAT PERFORMANSI
Bölgedeki diğer illerin mart ayı ihracat rakamları şöyle gerçekleşti:
Kahramanmaraş 96,9 milyon dolar, Mardin 68,3 milyon dolar, Şanlıurfa 24,7 milyon dolar, Malatya 22,2 milyon dolar, Diyarbakır 14,9 milyon dolar, Kilis 12,1 milyon dolar ve Adıyaman 6,0 milyon dolar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz