İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, depremlerin engellenemeyeceğini ancak, bilimi temel alan uygulamalarla afete dönüşmesinin önüne geçilebileceğini söyledi. Güçyetmez, gerçeklerle yüzleşme zamanının gelmekle kalmayıp geçtiğine dikkat çekti.

Sempozyumun açılış konuşmalarında, depremlerin afete dönüşmesini önlemenin mümkün olduğu belirtilerek, “Bundan böyle deprem sonrası kaybettiğimiz canları anmak istemiyoruz. Depremlerin felakete dönüşmesini önlemek için harekete geçmek ve insanlarımızı yaşatmak istiyoruz” mesajı verildi.
TMMOB İMO Genel Merkezi ve Gaziantep Şubesi iş birliğinde Şehitkamil Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve ASCE GYO’nun da platin sponsor olduğu Deprem Sempozyumu, 6 Şubat Depremlerinin yol açtığı hasarı ve can kayıplarını anlatan bir video gösterisi ile başladı. Ardından açılış konuşmalarına geçildi.

VALİ ÇEBER: İMO GAZİANTEP ŞUBESİNİ KUTLUYORUM
Sempozyumun açılışında konuşan Gaziantep Valisi Kemal Çeber, depremlerin ve depreme hazırlık sürecinin herkesin sorunu olduğunu belirttikten sonra, depremlerde meydana gelen can kayıplarından herkesin sorumlu olduğunu ifade etti. Vali Çeber, “Öncelikle İMO Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez ve yönetim kurulunu kutluyorum. Depremi unutturmamak, depreme dirençli kentler oluşturmak için büyük çaba gösteriyorlar. Böylesine kapsamlı, dolu dolu bir sempozyum hazırladıkları için de teşekkür ediyorum. Bizler artık suçlu aramadan çözüme odaklanmalıyız. Çünkü hepimiz suçluyuz. Burada bir mesleği ya da kamuyu suçlamak doğru olmayacaktır. İnşaat mühendisi ya da malzeme satan veya o inşaatta çalışan ustabaşı ne kadar suçlu ise bizler de aynı şekilde suçluyuz. Afetlerdeki can kayıplarının önüne geçmek için çözüm üretmek zorundayız. Bu anlamda sempozyumun önemli bir rol üstleneceğine inanıyorum. Buradan çıkacak sonuç bildirgesi raflarda kalmayacak ve hayat geçirilecektir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

GÜÇYETMEZ: DEPREMLERE KARŞI ÇARESİZ DEĞİLİZ
İMO Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez ise gerçeklerle yüzleşme zamanının gelmekle kalmayıp geçtiğine dikkat çekti.
Güçyetmez, “Artık yeter, can kayıpları yaşamamalıyız. Depremle mücadelede çözüm bilim ve teknolojiye dayalı uygulamalarda yatmaktadır. Depreme dirençli şehirler inşa etmek zorundayız” dedi.
Depremlerin afete dönüşmesini engellemenin mümkün olduğunu ve bundan böyle kayıpları anmak yerine, insanların hayatlarını korumak için hareket edilmesi gerektiğine vurgu yapan Güçyetmez, şöyle devam etti:
“Depremin afete dönüşmesini engellemenin yolu ve yöntemi belli, bilim ve teknolojiye dayalı uygulamalara yönelmek zorundayız. Depremler olmaya devam edecektir. Ancak depreme dirençli şehirler inşa edersek, can kayıplarını en aza indirebiliriz. Artık kayıpları anmak değil, yaşatmayı istiyoruz. Çare belli; hep birlikte hareket ederek şehrimizi depreme hazırlamalıyız.”

Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, GSO Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu ve GTO Başkan Vekili Taner Özdurak da konuşmalarında alınabilecek önlemler ve uyulması gereken konular üzerinde durdu.
Yüksek lisansını afet yönetimi konusunda yaptığının altını çizen Vali Çeber, bu tür etkinlikleri çok önemsediğini, toplantı sonuç raporunu da inceleyeceğini bildirdi.

SEMPOZYUM
Sempozyumda, depremleri ve etkileri her yönüyle inşaat mühendisliği perspektifinden değerlendirilerek, çıkarılan dersler, geleceğe ilişkin öngörüler ve önerilerin ortaya konulması amaçlanıyor.
İki günlük sempozyumda, yapı zemin ilişkisi irdelenecek, geoteknik sorunlar ve çözüm önerileri ele alınacak, deprem yönetmeliklerinin yeterlilikleri incelenecek, depremlerden sonra yürütülen yargı süreçlerinin ortaya çıkardığı hukuki sorunlar değerlendirilecek.
Ayrıca afet yönetiminde yerel yönetimlerin yeri, deprem sonrası yeniden yapılanma ve konut üretimi, depremlerin yapı malzemeleri açısından değerlendirilmesi, depremin kentsel altyapı sistemlerine etkileri üzerinde durulacak.