SANKO Üniversitesi’nde “Kentler ve Tıp Tarihi: Gaziantep Sağlık Tarihi” Sempozyumu düzenlendi

0
143

Türk Tıp Tarihi Kurumu’nun “Kentler ve Tıp Tarihi” başlıklı sempozyum serisinin ilki SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Türk Tıp Tarihi Kurumu iş birliği ile Gaziantep’te SANKO Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, programda yaptığı konuşmada “Bu anlamlı sempozyum zincirinin şehrimizde başlaması bizler için gurur kaynağıdır” dedi.

Prof. Dr. Dağlı, Anteplilerin tüm yokluklara rağmen düşmana karşı verdiği üstün mücadele sonucunda kazanılan zaferin hem Türk milletine hem de tüm dünyaya örnek ve ilham kaynağı olduğunu vurguladı.
“Bu şehir, savunma sırasında nüfusunun üçte birini şehit verdi” diyen Prof. Dr. Dağlı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu topraklar kolay kazanılmadı. Ödenen bedeller, verilen hizmetler çok büyük. Şanlı tarihimize, bu topraklara ve Cumhuriyetimize bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sahip çıkmak ayrıca tarihimizi genç nesillere anlatmak boynumuzun borcudur.
SANKO Üniversitesi olarak sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Tam 10 yıldır yetiştirdiğimiz sağlık profesyonellerinin yanı sıra kadim şehrimizi bu alanda daha da ileri seviyeye taşıyabilmek amacıyla büyük bir özveriyle çalışıyoruz. Ben Gaziantep’in sağlık tarihi içerisinde üniversitemizin de önemli bir yer alacağına yürekten inanıyorum. Sempozyumda emeği geçen herkese teşekkür ediyor, verimli ve güzel bir toplantı olmasını diliyorum.”
GAZİANTEP’E HİZMET ETMEK BENİM İÇİN ONURDUR
Antep Harbi konusunda araştırmaları bulunan Gaziantep Kent Konseyi Onursal Başkanı Op. Dr. Samet Bayrak da Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin kent arşivinde yer alan belgelerle 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılda Gaziantep’te sağlık tarihini anlattı.
O dönemdeki salgın hastalıklara da değinen Op. Dr. Bayrak, şunları kaydetti:
“Antep Harbi kolay kazanılmadı. Bir Gaziantep aşığı olarak bu şehre hizmet etmek benim için onurdur. Ne mutlu Gaziantepli olana ne mutlu Türk’üm diyene. Vatan ve bayrak uğruna canlarını feda eden şehitlerimiz ile gazi olup sonsuzluğa göç edenlere ve Antep Harbinde gecesini gündüzüne katıp bıkmadan, usanmadan hizmet veren tüm sağlık personeline Allah’tan rahmet diliyorum.”
TIP TARİHİ TOPLANTILARI MÜTEVAZI TOPLANTILARDIR
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Murat Akkın ise 30 yılı aşkın süredir Türk Tıp Tarihi Kurumu’nun üyesi olduğu için gurur duyduğunu belirterek, “Üniversitemiz kurulduğu günden beri Gaziantep sağlık tarihi ile ilgili bilimsel toplantı organize etme hayalimiz hep vardı” dedi.
Tıp tarihi toplantılarının genellikle mütevazı toplantılar ve meslek üyelerinin gönüllü yürüttüğü bir organizasyon olduğunu anımsatan Prof. Dr. Akkın, Türk Tıp Tarihi Kurumu’nun kentlerin sağlık ve tıp tarihine yönelik yapmayı planladığı çalışmanın ilkinin SANKO Üniversitesi’nde gerçekleştirilmesinin büyük anlam taşıdığını dile getirdi.
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak sempozyuma ev sahipliği yapmaktan onur ve gurur duyduklarını ifade eden Prof. Dr. Akkın, “Sempozyumun düzenlenmesine emek verip katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
GAZİANTEP HER ZAMAN ÖRNEK GÖSTERİLEN BİR ŞEHİR
Türk Tarihi Kurumu ve SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi ortaklığında düzenlenen Gaziantep sağlık tarihi toplantısında bulunmaktan dolayı mutluluğunu dile getiren Türk Tıp Tarihi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gülten Dinç ise tarih ve doğa kokan Gaziantep’in, gastronomisi ve sanayisi ile Türkiye’de her zaman örnek gösterilen bir şehir olduğunu ifade etti.
Sempozyumun geleneksel toplantılar dizisine dönüşmesi için çalışmalarını sürdüreceklerinin altını çizen Prof. Dr. Dinç, sempozyumun Gaziantep’te yapılmasını öneren ve bu konuda büyük çabaları olan SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Murat Akkın başta olmak üzere destek veren herkese ve onursal başkanlığı üstlenen SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı’ya teşekkür etti.
Cumhuriyet öncesi Gaziantep sağlık tarihinin anlatıldığı sempozyumun oturum başkanlığını SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı ve Türk Tıp Tarihi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gülten Dinç’in üstlendiği ilk oturumda; Gaziantep Kent Konseyi Onursal Başkanı Op. Dr. Samet Bayrak “Antep Harbinde ve Öncesinde Sağlık Hizmetleri”, Gazikültür A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar “Antep Harbinde Dr. Mecit Bey’in Hastane Kayıt Defteri”, Emekli Dr. Öğr. Üyesi Celal Pekdoğan “Antep Harbinde Ateşkes Sonrası Kızılay’ın Yaptığı Yardımlar”, İstanbul Altınbaş Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Gülkızılca Yürür “Antep Amerikan Hastanesi, Hastaneye Bağlı Tıp Okulu ve Gaziantep Kentine Etkileri” ve Gaziantep Kent Arşivi ve Araştırma Merkezi El Yazması ve Nadir Eserler Uzmanı Dr. Özgür Kazcı “19. yüzyılda Antep’te Salgın Hastalıklar” başlıklı sunum yaptı.
Oturum başkanlığını SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Murat Akkın ile İstanbul Ticaret Üniversitesi Prof. Dr. Oya Dağlar Macar’ın yaptığı ikinci oturumunda da cumhuriyet sonrası Gaziantep sağlık tarihi anlatıldı. Gaziantep Kent Konseyi Onursal Başkanı Op. Dr. Samet Bayrak “Cumhuriyet’in Kuruluş Yıllarında Gaziantep’te Trahom ile Mücadele”, Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Balat “Dr. Hayri Meriç’in Kayıt Defterinden 1949 Yılında Gaziantep Memleket Hastanesinde Yapılan Ürolojik Ameliyatlar ve Sonuçları”, SANKO Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Metin Bayram “Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesinin Kuruluş Dönemi Anıları”, SANKO Üniversitesi Genel Sekreteri Dr. Yusuf Ziya Yıldırım “20. Yüzyılın Son Çeyreğinde Gaziantep’te Sağlık Hizmetleri” ve Türk Tıp Tarihi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gülten Dinç “Uğur Barlas’ın Gaziantep Sağlık Tarihine Katkıları” konularına ilişkin önemli bilgiler içiren sunum gerçekleştirdi.
Üçüncü oturumda ise Gaziantep’ten yetişmiş, hayatını kaybeden 12 hekimi tanıyan akademisyen ve aile yakınları hekimlerin Gaziantep sağlığı ve kültürüne sundukları özverili çalışmaları anlatırken duygusal anlar yaşandı.
SANKO Üniversitesi Hastanesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen ve sunuculuğunu Ortak Dersler Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Didem Karayakupoğlu’nun yaptığı sempozyumun ilk gününde katılımcılar, Op. Dr. Samet Bayrak’ın “Antep Harbinde Sağlık Hizmetleri” konulu fotoğraf sergisini görme, ikinci gününde ise düzenlenen sosyal program ile Gaziantep’i tanıma fırsatı buldu.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Kent Konseyi ve Gazikültür A.Ş.’nin katkılarıyla düzenlenen sempozyuma, alanında uzman akademisyenler büyük ilgi gösterdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz