GAÜN’de Kuantum Fiziği ve Azrail konuşuldu

0
149

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İlahiyat Fakültesi tarafından “Kuantum Fiziği ve Din” konferansı gerçekleştirildi. GAÜN İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe, Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Biçer ve Araştırmacı Yazar Eda Alemdar konuşmacı olarak katıldı.
Konuşmasında kuantum fiziği ve dini perspektifler arasındaki ilişkiye vurgu yapan Prof. Dr. Ramazan Biçer, fiziğin yeni bir aşama kaydederek, kuantum fiziği olduğunu söyledi. Prof. Dr. Biçer, “Kuantum fizik, dini anlamda içerisinde olduğumuz metafizikle doğrudan alakalı. Genelde Newton fiziği dini benimsemez ve karşı çıkar. Newton fiziğine göre elimizdeki peçete aşağı düşer çünkü yer çekimi vardır. Kuantum fiziğine göre ise yer çekiminin ötesinde bir bağ var.” dedi.
Prof. Dr. Ramazan Biçer konuşmasının devamında şunları söyledi: “Kuantum fiziği bazı dini olağanüstülükleri anlamamıza olanak sağlıyor. Örneğin, Azrail’in bir anda çok canı aynı anda alması çift yarık deneyine göre mümkündür. Çift yarık deneyinde şu var; bir foton, madde yani elektron tek olarak çıkıyor, bir çift yarıkla karşılaşıyor, o çift yarıktan geçiyor ve madde olarak geliyor, dalga olarak geçiyor. Fakat o çift yarıktan aynı anda ikisi de geçiyor. Aynı madde çift yarıktan aynı anda geçiyor yani bölünme ve parçalanma yok. Bu atom altı dünyanın bir özelliğidir. O yüzden Hz. Azrail’in birden fazla, belki binlerce, milyonlarca can alması buna göre mümkündür.”
Konferansta fizik ve kuantum fiziği arasındaki farkı belirten Araştırmacı Yazar Eda Alemdar ise, “Fizik atomu, kuantum fizik ise atom altı parçacıkları inceler. Kuantum fizik atom altı dünyanın temel ilkelerini anlamamızı sağlayan bilim dalıdır. Parçacıkların ve enerjinin en küçük birimleriyle ilgilenir. Atom altı parçacıkların davranışlarını açıklamak için kullanılan kuantum mekaniği, klasik fizik kurallarının ötesine geçer. “ diye konuştu.
Atom altı parçacıkların davranışlarını açıklamak için kullanılan kuantum mekaniğinin, klasik fizik kurallarının ötesine geçtiğini aktaran Araştırmacı Yazar Alemdar, evrende var olan bir parçacığın sürekli olarak belirsizlik içinde olduğunu ve ‘Ben buradayım, yok buradayım. Aslında ikisinde de değil ya da ikisindeyim’ şeklinde davrandığını belirtti. Kuantum fiziğinin, bu tür parçacıkların garip davranışlarını açıkladığını ve atom altı parçacıkların davranışlarını incelediğini vurguladı.
Programın açılışında konuşan GAÜN İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazım Hasırcı, İslam’ın geleceği öngören bir din olduğunu belirterek, “İslam skolastik bir din değildir. İslam geleceği öngören, İslam’ın düşüncelerini inceleyen, ele alan ve bunun çerçevesinde hareket eden bir dindir. Bugün kuantum fiziği, fiziğin ulaştığı en son noktalardan biridir. Müslüman olarak fizik, biyoloji gibi bilimlerin ulaştığı son noktayı da bilmemiz gerekiyor.” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz