Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı, British Council ve Nefes Kültür Sanat Derneği işbirliğinde hazırlanan, ”20. Yüzyılın Başlarında Pan-Osmanlı Müziğinde Muvaşşah Sanatı ve Kültürlerarası İşbirliğinin Klasik Sözlü Formları” paneli Birleşik Krallık’taki King’s College London Etnomüzikoloji Profesörü Martin Stokes’in katılımıyla gerçekleşti.
Martin Stokes ve yanındaki heyet panelden önce GAÜN Rektörlük makamında Rektör Prof. Dr. Arif Özaydın’la bir araya geldi. Rektör Prof. Dr. Özaydın burada yaptığı konuşmada, sanatın birleştirici gücüne inandığını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Vicdansızlığın hüküm sürdüğü şu günlerde sanatın birleştirici gücüne hepimizin ihtiyacı var. Sanat, din, dil fark etmeksizin hepimizi bir araya getirme gücüne sahip bir olgu. Sizleri bu nedenle Üniversitemizde ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyorum.”
Orta Doğu popüler müziğinin yanı sıra etnomüzikoloji ve antropoloji üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Prof. Dr. Martin Stokes, Gaziantep Üniversitesi Tarihi Cenani Konağı’nda gerçekleşen panelde Osmanlı ve Ortadoğu müziği hakkında konuştu.
Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Martin Stokes, “Etnomüzikoloji öğrenmek isteyen bir öğrenci ilk önce kendi müziğini öğrenmeli ve kendi müziğinin sahibi olmalı, oradan başlayabilirsiniz. Hoşgörülü olun, ufkunuz geniş olsun, yabancı müziklerle uğraşın, öğrenin” dedi.
Etkinlik Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Nur İncetahtacı ise yaptığı konuşmada sanatın önemine değinerek, katılımcılara katkılarından dolayı teşekkür etti.
Panelden sonra Martin Stokes’in yer aldığı Oxford Maqam Topluluğu ve Nefes Kültür Sanat Derneği üyeleri tarafından müzik dinletisi gerçekleştirildi.
Programa; GAÜN Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Zinnur Gerek, Martin Stokes, British Council Ülke Direktörü Gill Cladicott, Merel Marcelle Van Slageren, Beshir Saade, Eric Samotrakis, Malachy O’neil, Tarık Beshiir, Harun Korkmaz, Mahmut Ergin, Ibrahim Müslümani, akademisyenler ile çok sayıda öğrenci katıldı.